Nieuws

Komst Indonesische zorgstudenten naar Twente op losse schroeven door onderzoek Arbeidsinspectie

Indonesische zorgstudenten aan het werk in Drenthe.
Indonesische zorgstudenten aan het werk in Drenthe. © RTV Drenthe
Ze hadden eigenlijk al aan de slag moeten zijn, maar de komst van een groep Indonesische studenten verpleegkunde is plots onzeker geworden. Reden is het onderzoek dat de Arbeidsinspectie is begonnen naar de omstandigheden waaronder studenten, die eerder al hier naartoe werden gehaald, in Nederland hun werk moeten doen.
Dit voorjaar maakten de vier zorgorganisaties van Zorgschakel Enschede bekend dat ze Indonesische studenten naar Twente zouden halen om er een opleiding tot HBO-verpleegkundige te volgen. Bedoeld als wapen in de strijd tegen het alsmaar groter worden personeelstekort in de zorg.
Uitgangspunt was dat de studenten naast hun studie als verzorgende aan de slag zouden gaan in de wijkverpleging en verpleeghuizen in de regio. Het moest leiden tot verminderde werkdruk bij het bestaande personeel.

Taalcursus

De 75 studenten zouden al over enkele weken naar Nederland afreizen en hadden zelfs al gedurende een half jaar een cursus Nederlands gevolgd, maar de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) bleek toch meer tijd nodig te hebben voor de afgifte van de visa, waardoor de komst vertraging opliep.
Er kwam bovendien nog een andere kink in de kabel. In Drenthe wordt al gewerkt met Indonesische studenten en daar bleek sprake van onrust.
Enkele studenten hadden zich beklaagd dat ze oneerlijk zouden worden behandeld, te lange werkdagen moeten maken, nauwelijks begeleiding krijgen en vrezen voor de consequenties als ze klagen.

Onderzoek Arbeidsinspectie

De situatie in Drenthe was voor de Arbeidsinspectie reden nader onderzoek in te stellen. Voor 10 augustus staat nu een gesprek gepland tussen de Arbeidsinspectie en Yomema, de organisatie die de Indonesische studenten naar Drenthe heeft gehaald. Bekeken wordt onder meer of de klachten in Drenthe niet op zichzelf staan en er meer ontevreden studenten zijn, of dat het wellicht een actie is van een enkeling.
Gedurende het onderzoek door de Arbeidsinspectie heeft de IND een studentenstop afgekondigd en worden er geen visa verstrekt. De resultaten van het gesprek van 10 augustus zijn straks cruciaal om te bepalen of er in de toekomst alsnog Indonesische studenten naar Twente kunnen komen.
Inhoudelijk ga ik hier ook niet op in
Lex Smetsers, bestuursvoorzitter Livio

Nog niet ingeroosterd

Lex Smetsers is bestuursvoorzitter van Livio, een van de vier zorgorganisaties die de Indonesische studenten naar Twente willen halen. Ook was hij in het eerste half jaar van 2021 betrokken bij de inzet van de Indonesische studenten in Drenthe, waar hij destijds werkte.
Duidelijk is dat Smetsers als 'architect' van het hele project groot voorstander is van de 'Indonesische hulp'. Hij hoopt dan ook op een positieve afloop van het gesprek en het onderzoek door de Arbeidsinspectie. Of de komst van de studenten naar Twente nu op losse schroeven staat? "Ik weet het simpelweg niet", reageert hij. "Inhoudelijk ga ik hier ook niet op in, omdat ik het gesprek tussen de Arbeidsinspectie en Yomema niet wil beïnvloeden. De Inspectie moet gewoon in alle rust z'n werk kunnen doen."
Wat het hele project tot nog toe heeft gekost? "Uiteraard heb je te maken met arbeidsuren", zegt Smetsers. "Er zijn immers de nodige voorbereidende werkzaamheden verricht. Maar dat de Indonesische studenten er nog niet zijn, heeft verder geen enkele invloed op het hele arbeidsproces bij de betrokken zorgorganisaties. Om de eenvoudige reden dat de roosters nog niet waren gemaakt en er dus nog geen van de studenten stond ingepland."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.