Twentse bedrijven blazen mw-mast op in Lopik

Het bedrijf Haarman&Wiersma uit Westerhaar-Vriezenveensewijk heeft de opdracht gekregen een middengolfzender in Nederland te ontmantelen. Komende vrijdag blaast het bedrijf de 196 meter hoge zendmast in Lopik op.

De mast in Lopik is niet te verwarren met de televisiemast in Lopik (Gerbrandytoren), die rond de kerstdagen met lichtjes versierd wordt. De middengolfzender gebruikt een stalen raamwerkmast met tuien. Hij is gebouwd in 1938 en is geïsoleerd van de aarde.


Snij-explosieven

Voor het neerhalen van de 196 meter hoge mast worden snij-explosieven uit Duitsland gebruikt om de tuien mee door te snijden. "Het is een soort jongensdroom die uitkomt, als Twents bedrijf zijn wij enorm trots dat wij dezeopdracht hebben gekregen", zegt Adrie Wiersma van het bedrijf.

Haarman&Wiersma neemt ook de demontage van alle middengolf apparatuur voor haar rekening. Het bedrijf is gespecialiseerd in project- en industrieverhuizingen en zijn vooral goed in kleine ruimtes. Het Vroomshoopse bedrijf Hein Heun knipt de mast door en neemt het transport voor haar rekening.

Middengolf zenders overbodig

De komende periode worden de meeste middengolfzenders in Nederland uitgeschakeld. Met het neerhalen van de zendmast in Lopik komt er na 75 jaar een einde aan de middengolf uitzendingen vanuit Lopik. Nieuwe technieken als DAB+ en internetradio zijn de oorzaak van de afschakeling van de zenders.

Meer over dit onderwerp:
lopik zendmast middengolf Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren