Nieuws

Kernen Zwartewaterland krijgen herdenkingsbanken coronacrisis

Begrafenis in Hasselt
Begrafenis in Hasselt © Archief RTV Oost
Hasselt, Genemuiden en Zwartsluis krijgen volgende maand coronaherdenkingsbanken. Burgemeester Bilder beloofde twee jaar geleden een monument in elke kern, omdat de gemeente Zwartewaterland zwaar is getroffen tijdens de coronacrisis.
De banken worden neergezet aan de Van Nahuysweg in Hasselt, op de plek van het voormalige oorlogsmonument in het plantsoen van Genemuiden en aan de kop van de Havendijk in Zwartsluis. Het is de bedoeling dat de drie herdenkingsbanken op dinsdag 19 september worden onthuld door burgemeester Bilder.
Zwartewaterland heeft zware klappen gehad tijdens de pandemie. Er overleden ruim honderd inwoners aan corona. Ook overleden in deze gemeente mensen aan gevolgen van de coronacrisis. Eenzaamheid is een van die indirecte doodsoorzaken, meldde de gemeente bij het bekendmaken van de plannen in het najaar van 2021.
Voor veel nabestaanden waren de mogelijkheden voor afscheid nemen van hun dierbaren zeer beperkt
Burgemeester Bilder bij de presentatie van het plan voor de monumenten in 2021
De burgemeester gaf tijdens de crisis aan dat hij zich af en toe in zijn arm moest knijpen. "Ik heb het gevoel alsof ik in een slechte droom zit, maar het gebeurt allemaal echt", verzuchtte hij.
In de eerste maanden van de coronacrisis werd Hasselt zwaar getroffen. RTV Oost maakte er de documentaire Steun over hoe Hasselt tegen het virus vocht:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.