nieuws

24-uursstaking bij Scania in Zwolle van start

Ruim honderd medewerkers van Scania in Zwolle hebben zich vanochtend vroeg verzameld om te staken voor een goede cao. De onderhandelingen over een nieuwe cao zitten nog steeds muurvast.
De werknemers vinden onder meer het loonbod van de werkgevers op dit moment niet goed. Er zullen nog meer medewerkers het werk vandaag neerleggen: er wordt 24 uur lang gestaakt.

Wandeling naar de IJsselhallen

De ochtendploeg is vanochtend gestart met de staking. De stakers zijn gezamenlijk naar de IJsselhallen gelopen, waar zij zich laten registreren als staker. Ook zullen in de IJsselhallen toespraken worden gehouden.
De actie is aangekondigd: eerder liet Scania al weten niet blij te zijn met de 24-uursstaking. Het bedrijf noemt de staking vandaag 'zinloos'. De productie gaat gewoon door, omdat er voldoende mensen zijn om het werk te kunnen blijven doen.

Ook op andere plekken wordt gestaakt

De staking is onderdeel van een aantal vakbondsacties in de metaalsector in het hele land. FNV en CNV organiseren bijvoorbeeld ook 24-uursstakingen bij diverse bedrijven in Friesland. In mei, juni en juli vonden al diverse manifestaties en werkonderbrekingen plaats. Daaraan deden duizenden werknemers mee. De bonden zeiden toen ook al dat ze na de zomer weer op grote schaal zouden gaan actievoeren.
Het protest van de metaalwerkers lijkt zich te verharden, stellen de bonden. Van poortacties en kleinere acties gaan er volgens hen nu steeds meer werknemers over tot 24-uursstakingen in een poging de werkgevers de onderhandelingen te laten hervatten.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.