Nieuws

Hoe de failliete makelaar Appie B. zijn eigen voetbalcluppie vv Bergentheim dupeerde

Albert B. plaatst zijn handtekening onder het contract met 'zijn' cluppie vv Bergentheim.
Albert B. plaatst zijn handtekening onder het contract met 'zijn' cluppie vv Bergentheim. © Vv Bergentheim
De failliete makelaar Appie B. (59) blijkt niet alleen zakenpartners en particulieren te hebben gedupeerd, maar ook zijn eigen voetbalclub vv Bergentheim. De club van huidig Feyenoord-trainer Arne Slot ging voor duizenden euro's het schip in. De club ook waar Appie zelf als begenadigd doelman geregeld de nul wist te houden. Een reconstructie hoe het zover kon komen.
Dat Bergentheimer Appie B. heel wat schuldeisers achter zich aan heeft, nemen zijn dorpsgenoten veelal voor kennisgeving aan. Maar dat B. zijn eigen cluppie - waarvan hij van kinds af aan lid was - financieel tekort heeft gedaan, daarmee lijkt hij zichzelf deze keer in zijn geboortedorp behoorlijk buitenspel te hebben gezet. "We vonden dat iedereen een tweede kans verdient. En dus ook Appie. Maar achteraf dat hadden we nooit moeten doen."

Moscou

Ooit was hij talentvol keeper, de Bergentheimse zakenman Albert B., plaatselijk beter bekend als Appie. Hij schopt het tot het tweede en schurkt tegen het eerste aan.
Maar vanaf het moment dat de heftruckchauffeur besluit tot een carrièremove en zich via avondstudie opwerkt tot makelaar, moet het sportieve avontuur wijken voor een zakelijke carrière. Zijn teamgenoten zien hoe Appie de welbekende derde helft in de kantine veelal aan zich voorbij laat gaan en spoorslags naar huis rijdt, om zich vol overgave op de studieboeken te storten.
Hoewel hij allang is gestopt met voetballen en al een tijdje geen lid meer is, blijft Appie altijd trouw aan vv Bergentheim. En nadat Appie zijn makelaarskantoor BMA indertijd voor een fraai bedrag heeft verkocht - 3 miljoen 'antieke' guldens, zo vertelde hij trots tegen intimi - werpt de Bergentheimer zich in een later stadium op als suikeroompje van de lokale voetbaltrots. Voortaan zou de naam van Appie's nieuwe vastgoedbedrijf ProBizz op de shirts van het eerste elftal prijken.
Het logo van het inmiddels failliete ProBizz zoals dat destijds te zien was bij vv Bergentheim.
Het logo van het inmiddels failliete ProBizz zoals dat destijds te zien was bij vv Bergentheim. © RTV Oost
De afspraak wordt in de zomer van 2009keurig bezegeld in een officieel contract. Maar al snel blijkt dat Appie niet alle afspraken nakomt. Zo moet de leverancier van de shirts meermaals achter zijn geld aan.

Reeks faillissementen

Intussen een aantal jaren verder zijn zowel BMA als ProBizz failliet verklaard. Zoals alleen al sinds 2018 zo'n twintig bedrijven van Appie B. op de fles gingen. In veel gevallen blijven schuldeisers met lege handen achter. En niet alleen zakenpartners, maar ook particulieren. Onder wie twee bevriende stellen die Appie in totaal 3,3 ton leenden als investering in een recreatieproject in de Franse Pyreneeën. Tegen een aantrekkelijk rendement, zo spiegelde Appie voor.
Maar toen de lening maar niet terugkwam, sleepten ze B. in kort geding voor de rechter. Appie werd weliswaar veroordeeld om de geleende 3,3 ton terug te betalen, maar uitgerekend enkele dagen daarvoor ging zijn laatste bedrijf, Bouwman Makelaardij in Ommen, failliet. De gedupeerde echtparen deden vorige week via hun advocaat Jelle Hollema aangifte van oplichting.

Shirtsponsor

B. werpt zich met de assurantietak van Bouwman Makelaardij op als cosponsor van vv Bergentheim. Deze zogenoemde co-sponsoren krijgen niet alleen een reclamebord, maar worden ook automatisch lid van de BCB, de Business Club Bergentheim. Een select gezelschap van lokale vip's en voetbal-bobo's.
De club maakt in februari 2020 in een bericht op de eigen website melding van de nieuwe geldschieter. Met een foto waarop Appie B. zijn krabbel onder het contract zet, onder toeziend ook van voorzitter Bert Nijenhuis.
Het bericht veroorzaakt meteen commotie.. Sceptici vinden het onvoorstelbaar dat de club andermaal zakelijk met hem in zee gaat. Niet alleen vanwege de slechte ervaringen rond de eerdere sponsordeal, maar ook gezien de reputatie die Appie in zijn woonplaats intussen heeft.
We vinden dat iedereen een tweede kans verdient
clublid
"Maar we vinden hier in Banthum (zoals de Bergentheimers hun dorp in het dialect noemen, red.) dat iedereen een tweede kans verdient. En dus ook Appie", zegt een clublid. De critici krijgen echter al snel het gelijk aan hun zijde als blijkt dat de betalingen verre van vlekkeloos verlopen.

Van aardbodem verdwenen

Als Appie vanuit de club er meermaals aan wordt herinnerd dat hij achterloopt met de betalingen, komt hij met een betalingsvoorstel. Dat gebeurt via zijn persoonlijk medewerkster en vertrouwenspersoon. Want wat de club ook probeert: contact krijgen met Appie zelf lukt maar niet. Hij lijkt van de aardbodem verdwenen.
Bergentheim, of Banthum zoals de dorpelingen het zelf noemen, gelegen aan het kanaal Almelo-De Haandrik.
Bergentheim, of Banthum zoals de dorpelingen het zelf noemen, gelegen aan het kanaal Almelo-De Haandrik. © Gert Stegeman
Appie stelt via zijn secretaresse voor het nog openstaande bedrag in drie delen te betalen. Per 28 februari 2023 maakt hij duizend euro over, op 31 maart nog eens duizend euro en 30 april volgt er een laatste betaling van 1.025 euro, zo belooft Appie zwart op wit, ondertekend met het logo van zijn makelaardij. Dat valt te lezen in documentatie, die in het bezit is van RTV Oost.

Uitgekeken op elkaar

Beide partijen lijken op elkaar uitgekeken, want afgesproken wordt dat na die laatste betaling de samenwerking definitief wordt stopgezet. "Na betaling van deze termijnen zijn we geen sponsorkosten meer verschuldigd en is het sponsorcontract ontbonden", schrijft B.'s secretaresse.
Maar korte tijd later wordt de makelaardij annex het assurantiekantoor failliet verklaard, zo krijgt vv Bergentheim te horen. En vist de club andermaal achter het net. "Drie keer raden hoeveel geld we hebben ontvangen. Inderdaad, 0,0... Wat die tweede kans betreft, we kennen Appie intussen: die hadden we hem dus nooit moeten geven", zegt een hevig teleurgestelde clubgenoot. "Het moge duidelijk zijn dat we als eerste zijn reclamebord hebben verwijderd."

Sluitpost

Appie kon als voetballer altijd goed met zijn teamgenoten opschieten, al hield hij zich vaak wel wat op de achtergrond. Een goede doelman die er sportief altijd stond, maar financieel een minder betrouwbare sluitpost, zo wordt hem nu verweten.
Veel clubleden kennen Appie al van kinds af aan. Groeiden samen op in het kanaaldorp. En nemen het hem nu kwalijk dat hij zijn plaatsgenoten in het algemeen en de club in het bijzonder heeft gedupeerd. Je eigen nest bevuilen doe je nu eenmaal niet, zo luidt het adagium in Banthum waar noaberplicht een groot goed is.
Een groot aantal clubleden vinden dan ook dat Appie - door de club tekort te doen - deze keer te ver is gegaan. "In zijn tijd als keeper hield hij zich bezig met de mazen in het net, vandaag de dag lijkt het hem te gaan om de juridische mazen in de wet", zegt een voormalig teamgenoot cynisch.

Grootheidswaanzin

Al is er onder de 'Appie-gezinden' nog ruimte voor enige nuance. Een oud-teamgenoot: "Het lijkt er eerder op dat Appie - vanaf het moment dat hij een van zijn bedrijven voor goed geld heeft verkocht - mentaal de knop heeft omgezet. Dat hij steeds grootser is gaan denken. En ik geloof ook dat er geen sprake is van boze opzet. Dat hij oprecht gelooft in zijn eigen verhalen. Maar als je dan ziet hoe het telkens weer met die bedrijven afloopt en de schuldeisers die hij met lege handen achterlaat, lijkt het er steeds meer op dat hij lijdt aan grootheidswaanzin."

Leningen

RTV Oost schreef al eerder over vastgoedondernemer Appie B., die op grote schaal leningen aangaat maar die lang niet altijd terugbetaalt. Daarbij gaat het om geld dat hij leent van zakelijke relaties, maar ook van zijn eigen familie en van leden van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, waar B. zelf ook deel van uitmaakt.
Twee curatoren stellen momenteel onderzoek in naar twee van B.'s laatste faillissementen en de geldstromen die in deze bedrijven om gingen. Daarbij wordt onder meer een opmerkelijke transactie onderzocht: vlak voordat de makelaardij in Ommen op de fles ging, bleek B. de orderportefeuille namelijk te hebben verkocht aan een collega-makelaar, zo ontdekte curator Sybe de Vries.
Deze curator ontdekte bovendien dat de makelaardij officieel weliswaar op naam staat van Appie's 28-jarige zoon, maar dat het toch echt senior was die er de dienst uitmaakte.
Los van het onderzoek door de curatoren hangt Albert B. ook nog een rechtszaak boven het hoofd in een lopend FIOD-onderzoek op verdenking van fraude met omzetbelasting. Daarbij zouden B. en een handlanger elkaar vervalste facturen hebben toegestuurd. Justitie beslist dit najaar of het tot een rechtszaak komt.

'Halt toeroepen'

De twee echtparen die vorige week aangifte deden van oplichting, hebben er niet alleen aangedrongen om B. strafrechtelijk te vervolgen, maar hebben justitie bovendien gevraagd om een zogenoemd bestuursverbod tegen hem op te laten leggen. Zodat B. niet weer een nieuw bedrijf kan beginnen.
"Om de maatschappij tegen hem te beschermen", aldus Jelle Hollema, advocaat van gedupeerde echtparen. "Deze man moet een halt toe worden geroepen."
Albert B. houdt zich onbereikbaar, zijn advocaten lieten eerder al weten niet te willen reageren. Zijn secretaresse laat telefonisch weten dat B. niet via haar bereikbaar is voor commentaar: "Ik heb al een tijdje geen contact met hem."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.