Nieuws

Zwolse Co-Med-praktijk deBolleBieste uit huisartsenpost gezet: "Spoedzorg nu zelf regelen"

Huisartsenpraktijk De Bolle Bieste
Huisartsenpraktijk De Bolle Bieste © RTV Oost
Huisartsenpraktijk DeBolleBieste in Zwolle is uit het samenwerkingsverband van huisartsen in de regio gezet. De praktijk van de commerciële huisartsketen Co-Med moet daardoor nu zelf de spoedzorg in de avond-, nacht- en weekenduren regelen, maar volgens Co-Med kunnen patiënten nog 'gewoon' op de huisartsenpost in Zwolle terecht. "Ze mogen geen patiënten weigeren."
De beslissing om DeBolleBieste uit de Zwolse huisartsenpost te zetten, is genomen door Medrie. Dat is de regionale samenwerking van huisartsen in de regio Zwolle en Hardenberg. Artsen van de Co-Med-praktijk zouden meermaals geweigerd hebben om spoeddiensten te draaien.
"Medrie heeft Co-Med De Bolle Bieste, na diverse gesprekken en waarschuwingen, uitgesloten om gebruik te maken van de huisartsenspoedpost", zegt woordvoerder Fenneke van der Scheer, na berichtgeving van De Stentor. "Co-Med is nu zelf verantwoordelijk voor de spoedzorg in de avonden, nachten en weekenden." Volgens Medri is de Co-Med-praktijk 'haar afspraken meerdere keren niet nagekomen'.
Over Co-Med
Co-Med is een commerciële keten die op meerdere plekken in het land huisartsenpraktijken overneemt. In Overijssel gaat het om drie praktijken: een in Zwolle en twee in Enschede.

Er is veel te doen rondom de Co-Med-praktijken, die commercieel zijn en dus geld willen verdienen. Er zijn klachten over onder meer krappe bezetting op, en slechte bereikbaarheid van, de praktijken.

Reactie Co-Med

Co-Med stelt in een reactie het niet eens te zijn met de beslissing van Medrie. "We hebben geen vier diensten gemist, dat is niet zo", zegt woordvoerder Jos van Wersch. "We zijn in gesprek met Zilveren Kruis over de situatie in Zwolle, onder meer over de manier waarop we de samenwerking met Medrie in de toekomst kunnen verbeteren."
De patiënten van DeBolleBieste kunnen volgens Van Wersch 'gewoon terecht' op de huisartsenpost in Zwolle. "Zij mogen geen patiënten weigeren. Wees ervan overtuigd dat Co-Med alle zeilen bijzet om de patiëntenzorg centraal te stellen, binnen en buiten de regio Zwolle."
We hebben geen vier diensten gemist, dat is niet zo
Co-Med
Bij de beslissing om DeBolleBieste uit de gezamenlijke huisartsenpost te gooien is niet over één nacht ijs gegaan, benadrukt het samenwerkingsverband van huisartsen. "Onder de bij Medrie aangesloten huisartsen is in aanloop naar deze maatregel toe, veel onrust ontstaan en dat begrijpen wij bij Medrie", zegt Van der Scheer.

Perikelen in Enschede

Ook in Enschede zijn er perikelen rondom twee huisartsenpraktijken van Co-Med. De praktijken in de wijk Hogeland zijn momenteel beide drie weken gesloten vanwege de zomervakantie. Volgens de Huisartsenkring Twente is er geen goede vervanging geregeld, waardoor duizenden Enschedeërs zonder huisarts dreigen te zitten. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) noemt de situatie in Enschede 'zeer onwenselijk en zorgelijk'.
Maar volgens Co-Med is er wel degelijk achtervang geregeld voor de patiënten in Enschede. Menzis bevestigt dat desgevraagd. Volgens de zorgverzekeraar, de grootste in Enschede, zijn er twee klachten bekend van patiënten van de Co-Med-praktijk, die volgens Menzis 'goed zijn afgehandeld'. Volgens Co-Med gaan geplande afspraken met de assistente en/of praktijkondersteuner in Enschede ook gewoon door.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.