Nieuws

Farmers Defence Force overweegt zelf politieke partij op te richten

Protest van FDF in Den Haag
Protest van FDF in Den Haag © ANP
Farmers Defence Force (FDF) overweegt om de landelijke politiek in te gaan. Het bestuur van de boerenactiegroep legt die mogelijkheid aankomende maandagavond voor aan de leden.
Farmers Defence Force speelt een belangrijke rol in de boerenprotesten van de afgelopen jaren in Overijssel. Maar de organisatie wil meer, zegt vicevoorzitter Jos Ubels tegen RTV Drenthe. "We hebben diverse strategieën uitgewerkt, waar politieke deelname er een van is. Als we daar ruggensteun voor krijgen van onze leden, gaat dat gebeuren. Zij kiezen waar ze het meeste vertrouwen in hebben."
Wat die andere plannen zijn, wil Ubels niet toelichten. "We willen niet dat ze dat via de media moeten lezen, maar ze zijn allemaal gericht op het politieke spectrum."

Vlog

FDF-voorman Mark van den Oever kondigde het nieuws in een vlog aan. "Er is een leegloop geweest in Den Haag en dat is een goede zaak. Nu is het de vraag: hoe gaan we dit in klinkende munt omzetten? We hebben verschillende ideeën over de koers van FDF op een rij gezet. En wij hebben politieke mogelijkheden gekregen", zegt Van den Oever in een vlog.
Volgens Ubels zou de tijd rijp kunnen zijn voor het oprichten van een politieke partij. "De BBB is een hele grote landbouwpartij en is de landbouwsector goedgezind. Ze hebben heel veel aandacht gekregen. Dat hebben de boeren voor elkaar gekregen met actievoeren."

Volgende stap

Voor FDF is het tijd voor een volgende stap, zegt Ubels tegen RTV Drenthe. "Dat actievoeren heeft gewerkt. Nu is het de vraag of de BBB voldoende is, of dat FDF daar nog iets aan toe kan voegen."
Mocht de actiegroep mikken op politieke deelname, dan moet uiterlijk 28 augustus de partijnaam geregistreerd zijn en moet ze begin oktober met een kandidatenlijst komen. Of dat op zo'n korte termijn gaat lukken? Ubels: "Wij zitten organisatorisch goed in elkaar. Als de leden besluiten dat we meedoen, ligt er een plan klaar."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.