Nieuws
Aanleg spottersheuvel met vervuilde grond bij vliegveld Twenthe mag doorgaan

Vliegtuigen bekijken vanaf een heuvel die bij vliegveld Twenthe is aangelegd met vervuilde grond? Stichting Lonneker Land verzet zich daar met hand en tand tegen uit angst voor onherstelbaar schade aan de natuur en het landschap. Via een kort geding wilde de stichting de aanleg van de spottersheuvel stilleggen, maar die klus mag van de bestuursrechter in Zwolle doorgaan. Want als de grond ingepakt 'als een loempia in folie' daadwerkelijk schadelijk is, kan de grond weer worden verwijderd.
Bedrijvenpark Technology Base, waartoe ook het vliegveld hoort, legt aan de Greftenberghoekweg een zogeheten spottershil aan. Vanaf die heuvel hebben vliegtuigspotters goed zich op de start- en landingsbaan van het vliegveld en vogelliefhebers kunnen er met camera of verrekijker zoeken naar bijzondere fladderaars. De grond die wordt gebruikt, komt vrij bij grondwerkzaamheden elders op het terrein van het vliegveld.
Maar die grond is deels verontreinigd en daarom trekt Stichting Lonneker Land al jaren ten strijde tegen het plan. Zo vecht de stichting de omgevingsvergunning aan die het verplaatsen van de vervuilde grond mogelijk maakt. Terwijl daarop wordt gewacht, constateerde de stichting dat er al grond wordt verplaatst. Via een kort geding wilde de Stichting Lonneker Land die activiteit stilleggen. Maar daar gaat de bestuursrechter in Zwolle niet in mee.
'Als loempia verpakt'
Dat de grond 'in meer of mindere mate' is vervuild, daar bestaat ook bij de rechter geen twijfel over. Maar omdat de vervuilde grond 'als een loempia in folie' wordt verpakt en die 'verpakte loempia's ook weer weg te halen zijn, ziet de rechter geen reden om de aanleg van de spottersheuvel stil te leggen.
Bovendien wordt de vervuilde grond afgedekt met schone grond. "Daardoor zijn de verontreinigde grond in de kern van de heuvel en de schone onderliggende bodem fysiek van elkaar gescheiden", aldus de voorzieningenrechter. Wat bovendien meespeelt in het besluit van de rechter, is dat de vervuiling om vaste materialen gaat en niet om bijvoorbeeld oliën of soortgelijke verontreiniging die niet in de onderliggende grond kan komen.
Geen schade flora en fauna
Daarmee heeft het verplaatsen van de vervuilde grond dus geen 'onomkeerbare gevolgen voor de grond op de locatie', oordeelt de rechter. Ook het vervoeren van de grond of het aanleveren van het folie waarin de grond wordt verpakt, leidt volgens de rechter niet tot schade voor de flora en fauna in de omgeving.
Ook van een verhoogde stikstofneerslag in het naastgelegen Natura 2000-gebied Lonnekermeer is, zoals de Stichting stelt, volgens de rechter geen sprake. De aanleg van de spottersheuvel bij vliegveld Twenthe mag van de bestuursrechter dan ook doorgaan. Technology Base verplaatst daarvoor vanaf begin volgend jaar nog eens zo'n 15.000 kuub grond.