Nieuws

Farmers Defence Force doet niet met eigen partij mee aan Kamerverkiezingen

FDF-voorman Mark van den Oever en Sieta Keimpema tijdens een protest van Farmers Defense Force op het Malieveld.
FDF-voorman Mark van den Oever en Sieta Keimpema tijdens een protest van Farmers Defense Force op het Malieveld. © ANP
Farmers Defence Force doet niet met een eigen partij mee aan de Tweede Kamerverkiezingen in november. Dat is de uitkomst van een algemene ledenvergadering van de boerenactieclub in Nijkerk, waar onder meer de oprichting van een eigen partij als een van de opties op tafel lag. Na afloop van de vergadering bleek dat dat niet doorgaat.
"We hebben besloten dat we geen splinterpartij willen zijn en we willen ook geen concurrent zijn van de BBB", reageert FDF-voorman Mark van den Oever. "Wij willen ons richten op het leegtrekken van de VVD." Een van de leden van FDF, Sieta van Keimpema, wil aan de Tweede Kamerverkiezingen meedoen namens Belang van Nederland (BVNL), de partij van Wybren van Haga.
Van den Oever van FDF legt uit dat de groepering zich vooral op de agrarische sector wil blijven focussen en niet per se op andere sectoren zoals bijvoorbeeld de zorg. Dat zou volgens hem wel moeten als FDF een eigen partij zou worden.

Niet ten koste van BBB

Van Keimpema stelde na de bijeenkomst dat FDF "het hele landbouwprogramma" van BVNL al heeft opgesteld. "Dus we hebben nu al carte blanche." Ze gaat er niet van uit dat haar keuze ten koste gaat van de BBB van Caroline van der Plas. Door landbouwwoordvoerder van BVNL te worden, hoopt ze juist op een sterker boerengeluid in de Kamer. Want als ze zich bij de BBB had aangesloten, was ze daar waarschijnlijk geen landbouwwoordvoerder geworden, maar op een ander dossier terechtgekomen, legt ze uit.
Verder zegt ze dat de boerenactiegroep niet verandert en dat het ook nog best mogelijk is dat er richting de verkiezingen actie gevoerd gaat worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.