Nieuws

Zakkenrollers slaan toe in volle Berlijn-treinen: "Het zijn rotlui"

De trein naar Berlijn op station Hengelo
De trein naar Berlijn op station Hengelo © ANP
Het is deze vakantieperiode druk in de treinen naar Berlijn, waarmee ook veel inwoners van Overijssel reizen. Zakkenrollers maken gebruik van die drukte en slaan toe, waarschuwen conducteurs en de NS zelf. "Als je langere tijd in de trein zit, is het niet ondenkbaar dat je soms minder alert bent", aldus de NS.
"Ik zal het maar even op z'n plat-Nederlands zeggen: het zijn smerige rotlui", zegt de conducteur in de trein vanuit Amsterdam naar Berlijn over de omroepinstallatie. "Zojuist is iemand bestolen. Ze zijn heel gehaaid, die zakkenrollers." Terwijl de trein bijna in Deventer stopt, herhaalt de conducteur zijn verhaal in het Duits en het Engels.

Minder alert

De zakkenrollers zijn een probleem in de internationale trein, bevestigt een woordvoerder van NS. "Reizigers op internationale treinen hebben vaker bagage mee en zitten langere tijd in de trein, waardoor het niet ondenkbaar is dat zij soms minder alert worden. Door de omroepberichten hopen we reizigers extra alert te maken, hoewel je natuurlijk liever zou hebben dat het helemaal niet nodig zou zijn."
De NS heeft geen cijfers hoe vaak er sprake is van zakkenrollerij in de Berlijn-trein. "Reizigers maken er niet altijd melding van en wanneer ze dat wel doen, wordt er vaak aangifte bij de politie gedaan. We raden reizigers aan altijd aangifte te doen bij de politie."
Ook roept de NS reizigers op om alert te zijn op hun spullen en deze niet onbeheerd achter te laten.
Berlijn-trein
De trein tussen Amsterdam en Berlijn stopt in Overijssel in Deventer, Almelo en Hengelo. De halte in Almelo wordt eind dit jaar geschrapt. Het is een van de maatregelen om de reistijd naar Berlijn met een half uur te kunnen verkorten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.