Nieuws

Wolf tegenhouden met een hek? Niet bij Overijsselse natuurgebieden

Een wolfwerend hek
Een wolfwerend hek © ANP
Boeren in Overijssel die dicht bij een natuurgebied wonen, krijgen geen subsidie als ze zelf hekken tegen de wolf plaatsen. Die afrasteringen moeten schapen en andere dieren beschermen tegen de wolf. De provincie wil zo min mogelijk hekken in de natuurgebieden, naar eigen zeggen om dieren als herten en dassen de kans te geven zich vrij te kunnen bewegen.
Het gaat om boeren met schapen of andere hoefdieren die binnen een straal van 500 meter rondom een natuurgebied wonen. Zij kunnen dus geen aanspraak maken op subsidie voor wolfwerende rasters.
Dat staat in de subsidieregeling voor maatregelen tegen aanvallen door wolven of goudjakhalzen, die Overijssel heeft opgesteld. Overijssel heeft 300.000 euro beschikbaar voor subsidies. Hobbyboeren krijgen een hogere vergoeding dan boeren met een zakelijk belang.

Geen eigen territorium

In Overijssel hebben wolven nog geen eigen territorium, maar de verwachting is dat dat wel gaat gebeuren, zegt een woordvoerder van de provincie tegen persbureau ANP. In het coalitieakkoord is afgesproken dat de wolf niet wordt verjaagd: de focus ligt op het voorkomen van schade.
Er lopen wel regelmatig zwerfwolven door Overijssel, zoals hier op camera is vastgelegd in Almelo. De zwerfwolven komen uit Duitsland, maar ook uit Drenthe of Gelderland. Als een wolf zich zes maanden in Overijssel begeeft, dan heeft ie zich officieel gevestigd.

Tot eind 2024

De subsidieregeling geldt tot minstens eind 2024. Verplaatsbare of flexibele rasters hoeven in Overijssel maar 90 centimeter hoog te zijn en geen 120 centimeter, zoals landelijk is afgesproken. De reden daarvoor is dat hoge rasters moeilijk verplaatsbaar zijn, aldus de provincie.
Eerder volgden we het roofdier in de documentaire 'Het spoor van de wolf in Overijssel'

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.