Nieuws

Ongediertebestrijder: “Het wordt heel moeilijk om van rattenplagen af te komen.”

Han Schorfhaar inspecteert een tunnel in een tuin gegraven door ratten
Han Schorfhaar inspecteert een tunnel in een tuin gegraven door ratten © RTV Oost/Harro Brouwer
In verschillende steden zien de bewoners ratten van links naar rechts schieten. Op bepaalde plekken in Almelo en Hengelo hebben mensen er flink last van. Maar niet alleen daar waar aan de riolering is gewerkt, wordt de bruine rat gespot.
In de tuin bij Henk Meertens in Markelo ziet het er allemaal verzorgd uit. Strakke perkjes, geen troep en geen afval te bespeuren. Wel staat er een grote paal met daarop een voederbak voor duiven. “En daar houden ratten ook van”, vertelt Han Schorfhaar van het gelijknamige ongediertebestrijdingsbedrijf. “Voor de ratten is het ontbijt, lunch en diner in één.”
Bewoner Henk Meertens is zich van geen kwaad bewust. “Ik voer al tientallen jaren duiven en ik heb nog nooit last van ratten gehad. Maar nu ineens hebben meer mensen in de wijk last van die dieren.” Zelf heeft Meertens ook een rat zien lopen. “Het was zo’n leuk gezicht om naar te kijken, dat ik vergat hem aan een vork te rijgen”, lacht hij.

Mollen

Rondom een perk ontbreken de stenen in zijn tuin. Die zijn eruit gehaald om de ratten te vangen. Schorfhaar rukt een stoeptegel los en daaronder lijkt zich een oud rattennest te bevinden. “Al zie ik geen rat meer.” De ratten hebben tunnels gegraven vlak onder de tegels en stenen, als mollen hebben ze ondergrondse looproutes gecreëerd. “En om ze dan weer weg te krijgen is echt niet makkelijk”, zegt de expert.
Rattenoverlast in verschillende steden in onze provincie. In de Hengelose Groenhofstraat en de Almelose wijk Schelfhorst schieten de ratten volgens sommige bewoners alle kanten op. En de knaagdieren zijn lang niet alleen een probleem in steden.
De overlast in Almelo en Hengelo verbaast Han Schorfhaar niet. “Bij problemen met de riolering heb je snel te maken met een rattenplaag.” Het is volgens hem vooral de bruine rat die nu zoveel overlast veroorzaakt. “Die gebruikt het riool echt als snelweg.” Bovendien mogen mensen ook wel beter opletten waar ze hun afval bewaren, vindt hij. “Leg desnoods een steen op de kliko zodat ze er niet in kunnen kruipen op zoek naar voedsel."

Klemmen

Bestrijding van de ongewenste gasten is lastig. Schorfhaar: “Gif mogen particulieren niet meer gebruiken. En ook wij als ongediertebestrijders mogen dat pas als laatste redmiddel inzetten. Klemmen kunnen we gebruiken en verder proberen we zoveel mogelijk preventief werken.” Want het helpt als een huis geen kleine ingangetjes meer heeft zoals gaten in muren.
Het is volgens de ongediertebestrijder heel moeilijk om alle rattenplagen in het land nog onder controle te houden. "Ik denk dat het bijna niet meer te doen is in Nederland. Er zijn dusdanig veel ratten. Ook in de rioleringen. Kruipruimtes van woningen, dat soort dingen. Het zal heel moeilijk worden om het allemaal onder controle te krijgen."

Tips

Tips van de ongediertebestrijder? “Zorg dat ratten geen schuilplekken hebben in de tuin. Geen vogels voeren. Zorg dat er geen open water is, zoals vijvers, want daar houden ratten van. Let op waar je je afval laat.” Het zal lang niet voor iedereen makkelijk zijn om aan alle tips te voldoen. Ook niet voor Henk Meertens. “Ik hou van vogels, van dieren sowieso.” En hij wil ze het liefst blijven voeren. "Maar dat is nu echt niet nodig", vertelt Han Schorfhaar hem.
Heeft meneer Meertens recent nog ratten gezien? “Op het moment merk ik er niks meer van.” Dus is het probleem opgelost? “Dat hoop ik, ja.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.