Betaald voetbal

FC Twente-doelwit Eiting en Volendam botsen in arbitragezaak; uitspraak uiterlijk 24 augustus

Carel Eiting met advocaat Frans de Weger
Carel Eiting met advocaat Frans de Weger © ANP
Op de KNVB-campus in Zeist is donderdagavond een spoedarbitragezaak geweest tussen Carel Eiting en FC Volendam. De speler van de palingboeren ligt op ramkoers met de club, waardoor de middenvelder een arbitragezaak aanspande.
Eiting kwam medio 2022 naar FC Volendam en werd een bepalende speler in de strijd om handhaving. Daarmee wekte hij de interesse van FC Twente. De Tukkers boden 400.000 euro, maar dat bod werd door FC Volendam resoluut van tafel geveegd. Daarna verlengde de club tot ontsteltenis van Eiting eenzijdig het contract tot 2025 en steeg de vraagprijs naar 2,5 miljoen euro.

Belazerd

Het werd een felle strijd in Zeist. Kamp-Eiting stelde dat de middenvelder zich belazerd en bedrogen voelt en dat FC Volendam de schriftelijke afspraken niet nakomt. Bovendien had advocaat Frans de Weger een logische verklaring voor het ziekmelden van Eiting. "Er was zo'n onveilig werkklimaat dat de clubarts en huisarts adviseerden zich ziek te melden."
De zaal op de KNVB-campus in Zeist
De zaal op de KNVB-campus in Zeist © ANP

Eén seizoen

Verder kwam aan het licht dat Eiting medio 2022 de overstap naar Volendam maakte met als doel om een seizoen later weer te vertrekken. Daarbij citeerde De Weger ook uit de overeenkomst tussen Eiting en Volendam: 'De geest van de samenwerking is een tijdelijke met de voorkeur voor één seizoen. Door als springplank te dienen naar een grotere, derde club, bij voorkeur direct na het seizoen 2022/2023.' Ook de minimale transfersom wordt benoemd: 383.806 euro. FC Twente bood 500.000 euro. Dat bod is geldig tot en met 24 augustus.

Keuze voor Twente

Daarna was het woord aan Eiting zelf. "Ik heb de keuze gemaakt voor FC Twente. Niet alleen om financiële redenen, maar ook omdat ze Europees voetbal spelen. En vanwege het team dat er staat. Waardoor ik het vertrouwen heb om het zowel in de competitie als in Europa goed te doen."

Beurt aan Volendam

Ook Volendam voelt zich belazerd en bedrogen. Daarbij wordt gewezen op het samenspel tussen Eiting en FC Twente. "Deze arbitragezaak lijkt als pressiemiddel om de transfer erdoorheen te drukken."
Carel Eiting en FC Volendam-manager Wim Jonk
Carel Eiting en FC Volendam-manager Wim Jonk © ANP Foto
"Er zit een belanghebbende groep om Eiting heen, waarbij een transfer goed uitkomt. Het zou een dolksteek zijn voor een opleidingsclub als Eiting in het gelijk wordt gesteld. Volendam begrijpt de voorkeur voor zijn transfer naar het buitenland, maar hij moet zich wel aan de afspraken houden", vervolgt de advocaat van de club. FC Volendam stelt dat het Franse FC Bordeaux ook interesse heeft, maar Eiting nam dat volgens hen nooit serieus.

Ziekmelden

De raadsman van Volendam ging ook in op het ziekmelden van Eiting: "Hij meldde zich ziek na advies van de huisarts, niet van de clubarts. Hij heeft zijn team als aanvoerder in de steek gelaten voor de belangrijke openingswedstrijd tegen Vitesse."
Mijn vriendin heeft niet kunnen slapen door de reactie van de trainer na mijn afmelding
Carel Eiting

Onveilig

Eiting diende vervolgens zijn huidige broodheer van repliek in zijn slotrelaas. "Ik heb me onprettig en onveilig gevoeld bij de club. Ik merkte geen empathie bij de trainer (Matthias Kohler, red.), hij wilde me aan mijn contract houden. Sommige mensen kijken me niet meer aan op de club. Er is geen conflict met de supporters of de spelers. Ik heb me vorige week 24 uur van tevoren al afgemeld voor het duel met Vitesse. Mijn vriendin heeft niet kunnen slapen door de reactie van de trainer na mijn afmelding."

24 augustus

De arbitragecommissie verwacht uiterlijk vrijdag 24 augustus uitspraak te doen van de inmiddels verhitte twist tussen Eiting en FC Volendam.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.