Nieuws
Geheime documenten vuurwerkramp in Enschede komen wellicht toch boven water

Er wordt al jaren om gevraagd: het openbaar maken van geheime documenten over de vuurwerkramp in Enschede. Maar tot op heden bleven belangrijke delen van het dossier gesloten. Het ministerie van Justitie wil bepaalde informatie niet vrijgegeven, maar in de terughoudendheid schijnt nu verandering te komen.
Het ministerie van Justitie gaat geheime documenten over de vuurwerkramp in Enschede toch vrijgeven, bevestigt een woordvoerder aan de Volkskrant. Het is nog onduidelijk wanneer dat gebeurt en om hoeveel documenten het gaat.
Het verzoek tot openbaarmaking komt van Raymond Bakker, de zoon van Rudi Bakker. Laatstgenoemde was de directeur van SE Fireworks, waarvan de vuurwerkopslag in 2000 ontplofte. Bij de Enschedese vuurwerkramp kwamen 23 mensen om het leven en raakten 947 mensen gewond. De wijk Roombeek werd compleet verwoest.
Rudi Bakker werd veroordeeld tot een jaar celstraf. Hij zegt dat hij nooit zou zijn veroordeeld als de geheime stukken bij de strafrechter waren ingeleverd.
Verzoek om vrijgave afgewezen
De Bakkers proberen de stukken al jaren boven water te krijgen, maar vooralsnog zonder succes. Een eerste verzoek tot vrijgave van documenten uit de 24 archiefdozen werd in 2019 afgewezen. Daarna probeerden ze het nog enkele keren, maar ook zonder succes.
De Raad van State oordeelde in juli vorig jaar dat het ministerie een besluit moest nemen over het al dan niet vrijgeven van de documenten. Daar kreeg Justitie zes maanden de tijd voor voor, maar die deadline werd niet gehaald.
Veel uitzoekwerk
Het ministerie in maart van dit jaar nog eens minimaal drie maanden nodig te hebben. Ook dat heeft tot dusver niets opgeleverd. Volgens het ministerie als gevolg van het vele uitzoekwerk. "Het blijkt iedere keer meer werk dan verwacht. Maar dat er uiteindelijk naar buiten gaan komen, dat staat vast", zegt een woordvoerder tegen de Volkskrant.
Termijn overschreden
In het afgelopen jaar heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid tot driemaal toe een deadline overschreden waarbinnen het een besluit over de vrijgave van documenten had moeten nemen. In juli vorig jaar kreeg minister Yesilgöz zes maanden de tijd om stukken vrij te geven.
Die termijn haalde ze niet. De minister had drie maanden extra nodig. Die termijn verstreek ook, waarna in juli van dit jaar weer om een maand extra werd gevraagd. Voor 16 augustus had de minister met het besluit moeten komen. Maar ook ditmaal liet ze de termijn verstrijken. Voor elke dag dat de termijn wordt overschreden krijgt het ministerie te maken met een dwangsom van honderd euro met een maximmm van 15.000 euro.