Nieuws

Voormalig gedeputeerde Van Hijum (CDA) sluit aan bij Omtzigt: "Moest wel even nadenken"

Voormalig gedeputeerde Eddy van Hijum stapt over naar Nieuw Sociaal Contract
Voormalig gedeputeerde Eddy van Hijum stapt over naar Nieuw Sociaal Contract © Provincie Overijssel
Eddy van Hijum maakt de overstap van het CDA naar Nieuw Sociaal Contract, de nieuwe partij van Pieter Omtzigt. Dat bevestigt de voormalig gedeputeerde van Overijssel na berichtgeving van Tubantia. Het oud-Kamerlid zal leiding geven aan de commissie die het verkiezingsprogramma samen gaat stellen. "Ik ervoer de kloof tussen beleid en uitvoering."
"Landelijk zie ik onvoldoende kennis van wat er in de regio speelt." Kritiek op Den Haag, daar was Van Hijum als gedeputeerde niet vies van. Dit zei hij afgelopen maart al, en niet voor het eerst. Als gedeputeerde sloeg hij geregeld op de trom om op te komen voor de provincies, en hij spaarde zijn eigen CDA ook niet. En nu heeft hij besloten over te stappen naar de nieuwe partij van Omtzigt.

Net gestopt

"Ik ken Pieter al ruim twintig jaar en waardeer hem als Kamerlid zeer", zo schrijft hij op zijn LinkedIn-pagina. "Toen hij mij enige tijd geleden vroeg om mee te doen met zijn beweging moest ik wel even nadenken. Ik was pas gestopt als gedeputeerde van Overijssel en had net de eerste stappen gezet in een loopbaan buiten de politiek." Zo werd hij onder meer actief voor de Maatschappelijke Raad Schiphol en elektriciteitsbedrijf RENDO.

Kloof

Hij vervolgt door te wijzen op het gebrek aan vertrouwen in de politiek, en de onvrede in het land daarover. "Als gedeputeerde heb ik ook zelf ervaren dat er een kloof bestaat tussen Den Haag en de regio en tussen beleid en uitvoering. Het voelt voor mij als een logische stap om - juist nu - te werken aan verbinding tussen samenleving en overheid. Herstel van vertrouwen vraagt om stevige ‘checks & balances’ in onze rechtsstaat, om een beter presterende overheid en om een politieke cultuur van openheid, eerlijkheid en respect."
Van Hijum zal zich de komende weken buigen over het verkiezingsprogramma van Nieuw Sociaal Contract; hij is voorzitter van de commissie die daarmee aan de slag gaat. Hij nodigt iedereen uit om mee te denken.

In 2012 nog 'concurrenten'

Wie terug gaat naar 2012, ziet dat Van Hijum en Omtzigt een bijzondere geschiedenis delen. Van Hijum wijst er zelf op dat hij zijn collega-politicus al 20 jaar kent, en in 2012 worden ze praktisch elkaars concurrent. Het partijbestuur van het CDA wil dat er per regio voorverkiezingen gehouden worden voor een plek op de kieslijst, en dus zou het Omtzigt versus Van Hijum worden. Op de dag van de voorverkiezingen kiest het bestuur ervoor om ze toch allebei op de lijst te zetten. Van Hijum op 7, Omtzigt op 39.
Dat leek voor Omtzigt gelijk te staan aan onverkiesbaar, maar dankzij 37.000 voorkeursstemmen lukte het om samen met Van Hijum een plek te bemachtigen in de Tweede Kamer.

'CDA is familie'

Dat Van Hijum het CDA verlaat, is ondanks zijn openlijke kritiek op de partij toch opvallend te noemen. In maart liet hij nog weten een vertrek bij het CDA niet te overwegen. Toen zei hij: "Het CDA is mijn familie, daar neem je niet zomaar afscheid van. Voor mij is het nog steeds de partij van de verbinding met de samenleving, het belang van de regio. Al zou ik dat in Den Haag graag meer terugzien."
Nu blijkt dat hij meer kans ziet om die zaken via Nieuw Sociaal Contract te bewerkstelligen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.