Nieuws

In Lemelerveld de lucht in om te genieten van het uitzicht

Het uitzicht boven Salland vanuit een zweefvliegtuig
Het uitzicht boven Salland vanuit een zweefvliegtuig © RTV Oost
Het is mooi stabiel zomerweer. Dat leent zich bij uitstek voor een vlucht in een zweefvliegtuig. RTV Oost is vandaag tijdens Zomer in Overijssel de hele dag in de omgeving van Lemelerveld. Verslaggever Niki Nijboer stapte bij Aero Club Salland in zo'n wit zweefvliegtuigje en genoot van het uitzicht over Salland.
Romeijn Overman uit Amsterdam volgt een week cursus en wil graag later piloot worden. Zijn vader was ook piloot. Hij ziet het als een mooi opstapje in de richting van het echte werk. “Ik moet alleen nog even natuurkunde en wiskunde B halen, dus ik kan nog een jaar niet starten met de opleiding.”

Geduld

Nog even geduld dus voor het echte werk voor Romeijn kan beginnen. Henri Van Ommen is al vijftig jaar lid Aero Club Salland. Hij geeft Romeijn les deze week. “Elk onderdeeltje is ontzettend duur! Dus doe voorzichtig”, drukt hij Romeijn en de andere jonge jongens op het hart. Ze mogen eerst alleen maar kijken, nog niets aanraken. De rest van de jongens is nog jonger dan Romeijn.
Henri heeft al tweeduizend vluchten gemaakt in zijn leven, maar het blijft mooi elke keer weer. “Het is zo stil en rustig daarboven, je voelt je echt als een vogel."

Zelf proberen

Na de enthousiaste ervaringen van Romeijn wilde verslaggever Niki Nijboer ook wel even proberen. Om te ervaren hoe het voelt, zo'n vlucht in een zweefvliegtuig, bekijk dan onderstaande video.
Tekst gaat verder onder de video
Niki Nijboer stapt bij de Aero Club Salland in een zweefvliegtuig
We blijven nog even met het hoofd in de wolken met Ton Beumer uit Lemele. Deze kunstenaar maakt opmerkelijke objecten van glas in lood. Zoals een zweefvliegtuig. Beumer kiest voor voorwerpen die ook écht gebruikt moeten gaan worden. “Zo heb ik het zweefvliegtuig helemaal voorzien van glas in lood. Die moet ooit nog wel gaan vliegen. Niet ver! Maar gewoon nèt iets boven de grond."
Ton Beumer bij zijn kunstwerken, waaronder een zweefvliegtuig
Ton Beumer bij zijn kunstwerken, waaronder een zweefvliegtuig © RTV Oost/ Niki Nijboer
Beumer vervolgt: "En ik heb een contrabas volledig in glas in lood gezet. Die kun je ook echt bespelen!” Binnenkort staat hij met zijn kunstwerken in Dordrecht. Enkele jaren geleden zei hij al opzoek te zijn naar het geraamte van een formule 1-auto. Maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. En dus roept Beumer op: ken je iemand die dit ergens heeft gezien, laat het weten!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.