Nieuws

Oordeel Raad van State moet duidelijkheid geven over perceel met illegale bouwwerken Wesepe

Regeling voor woningbouw buitengebied Haaksbergen onder vuur
Regeling voor woningbouw buitengebied Haaksbergen onder vuur © Archief RTV Oost
“Wat je op de luchtfoto ziet, lijkt wel een terrein van de Tokkies”, zegt de schuldbewuste eigenaar over zijn eigen perceel aan de Zonnenbergerweg in Wesepe. Maar inmiddels is er volgens hem al heel veel opgeruimd. Daarvoor moesten de gemeenten Olst-Wijhe en Deventer wèl ingrijpen met dwangsommen, die inmiddels zijn omgezet in boetes. Allerlei illegale bouwsels op het terrein staan er nog of zijn te laat verwijderd. Het gaat om duizenden euro’s aan boetes die de eigenaar niet wil betalen. Hij vecht ze aan bij de Raad van State.
“Sommige bouwwerken stonden er al. We willen dat die blijven staan”, stelde zijn advocaat bij de Raad van State. Een deel van die boetes moet dus van tafel, vindt hij, omdat ze onterecht zijn opgelegd. De advocaat beroept zich op verjaring. De bouwwerken stonden er al voordat het geldende bestemmingsplan van kracht werd. Ze vallen daarom volgens de advocaat onder het overgangsrecht en mogen dus blijven staan.

Kapsalon

Daar zijn de woordvoersters van Deventer en Olst-Wijhe het niet mee eens. Ze zeggen dat het overgansrecht hier niet geldt. Daarvoor is namelijk te veel veranderd aan die bouwwerken om dat recht nog te hebben. “Er is intussen een kapsalon gebouwd”, zegt de woordvoerster van Deventer. “Die valt sowieso niet onder het overgangsrecht.”
In deze zaak hebben beide gemeenten strafmaatregelen genomen omdat het perceel voor een groot deel in de gemeente Olst-Wijhe ligt en een kleiner deel binnen de gemeentegrens van Deventer. De wanorde op het perceel is daardoor ook een juridisch complexe zaak geworden.
Olst-Wijhe maakte daardoor ook zelf een fout die met een aanpassing van het geldende bestemmingsplan is rechtgezet. De kapsalon mag toch blijven, maar op een andere plek dan waar hij nu staat. De advocaat van de perceeleigenaar beklaagt zich daarover. “Is het nu evenredig om de bestaande kapsalon te verplaatsen?” De gemeentewoordvoerster vindt die vraag ongepast. “De kapsalon heeft er dertig jaar lang in strijd met het bestemmingsplan gestaan. Daar is lang van geprofiteerd.”

Natuur

Deventer pakte de perceeleigenaar ook aan, omdat die een deel van zijn grond met een natuurbestemming in gebruik nam als tuin. Ook legde hij daar een vijver aan. “Het gaat om een stuk van 400 vierkante meter dat niet als natuur wordt gebruikt”, zegt de gemeentewoordvoerster. “Het is nooit als natuur gebruikt”, reageert de advocaat. De Raad van State moet nu orde scheppen in de zaak. De uitspraak volgt binnen twee maanden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.