Nieuws

BBB vindt behoud Omtzigt voor politiek belangrijker dan 'zetel-aantallen'

Caroline van der Plas en Pieter Omtzigt tijdens debat
Caroline van der Plas en Pieter Omtzigt tijdens debat © ANP\Hollandse Hoogte\Peter Hilz
In het partijkantoor van de BoerBurgerBeweging in Deventer is Caroline van der Plas met haar team druk bezig voor de nieuwe verkiezingen. Dat Omtzigt heeft aangekondigd een eigen partij op te richten, verbaast haar niet. "Hij houdt zich al poosje op de vlakte over zijn toekomst en dat gaf in mijn ogen aan dat hij bezig was met een eigen partij. Voor mij is het dus geen verrassing, ben er juist heel blij om dat hij mee doet. Hij is het beste Kamerlid wat we hebben."
Het ene stemmenkanon uit Overijssel feliciteert het andere stemmenkanon uit de provincie dan ook van harte. "Heb hem natuurlijk persoonlijk al gefeliciteerd, wij werken veel samen, zoals Pieter zegt 'ik zie uit naar verdere samenwerking' en daar ga ik van uit. We hebben veel raakvlakken en het is belangrijk dat er politici uit het oosten van het land vertegenwoordigd zijn in de landelijke politiek. De wijzen komen uit het Oosten."
Meer over Pieter Omtzigt en de oprichting van Nieuw Sociaal Contract zie je hier:

Zetels

Dat de komst van de nieuwe partij de BBB mogelijk zetels gaat kosten, is niet iets waar de politica heel erg mee bezig is.
"Natuurlijk kan dit ons zetels kosten, dat er nu mensen op Pieter gaat stemmen in plaats van op de BBB. Het klinkt misschien raar, maar daar heb ik niet zoveel problemen mee. Ik vind het belangrijk dat de beste mensen in de Tweede Kamer komen en wie dat zijn, bepaalt de kiezer. Dat is onze democratie. Het gaat mij niet om wie de grootste partij is, natuurlijk zou ik het fijn vinden om met meerdere collega's van de BBB in de Kamer te komen, dat is duidelijk, maar het is geen doel op zich."
Het doel van de BBB is wel om goede politiek te bedrijven, zegt Van der Plas. "Die zetels zijn het resultaat van wat mensen vinden van jouw 'goede politiek' en ik vind het belangrijk dat Pieter genoeg zetels behaalt om zijn werk voort te zetten. Hij wordt nu gezien als afsplitsing, maar hij heeft zoveel voorkeursstemmen gekregen toen van CDA-stemmers dat hij eigenlijk veel meer ondersteuning verdient. Zijn dossierkennis is groot, dat verdient meer waardering."
Van der Plas vindt Omtzigt niet alleen een echte dossiertijger, maar ook een echt 'mensen-mens'. "Op alle fronten is deze nieuwe partij een aanwinst."

Vertrouwen

Oud-gedeputeerde Eddy van Hijum van het CDA sluit zich aan bij Omtzigt. Dat vindt Van der Plas ook heel positief. "Hartstikke goed. Ook blij mee, Eddy is politiek zeer kundig met veel kennis en dat maakt de politiek sterker. Ik denk dat door deze bekendmaking het vertrouwen van de burger in de politiek al een beetje terugkomt. Ik zie echt uit naar de samenwerking tussen onze partijen en we gaan het zien 22 november. Want Nederland heeft goede politici nodig."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.