Nieuws

Zwolle voldoet niet aan zorgplicht en moet bodem onderzoeken bij kunstgrasvelden

Rubberkorrels die bij kunstgrasvelden worden gebruikt
Rubberkorrels die bij kunstgrasvelden worden gebruikt © ANP / Laurens van Putten
De gemeente Zwolle moet de bodem bij kunstgrasvelden van voetbalvereniging Berkum onderzoeken en de verspreiding van rubberkorrels rond de velden aanpakken. De Raad van State heeft dat vandaag beslist. De gemeente heeft volgens de Raad niet voldaan aan zijn zorgplicht om bodemverontreiniging te voorkomen. De rubberkorrels op de kunstgrasvelden bevatten zink en olie. Die stoffen mogen niet in het grondwater terechtkomen.
Milieustichting InStrepitus voert landelijk actie tegen het gebruik van kunstgrasvelden dat bodemverontreiniging en mogelijk ook gezondheidsschade kan veroorzaken. Een medewerker nam een kijkje bij de velden aan de Boerendanserdijk. "Er lagen veel korrels rondom het veld", aldus de medewerker. Maar een verzoek van de stichting om maatregelen te nemen, werd door de gemeente afgewezen. Er waren al voldoende maatregelen genomen om verspreiding van de rubberkorrels te voorkomen, stelt de gemeente.

Belofte maakt schuld

De stichting stapte vervolgens naar de Raad van State om de maatregelen af te dwingen. Daar erkende de gemeente dat bij een van de velden kantplanken ontbreken om de rubberkorrels op de velden te houden. Woordvoerders beloofden dit aan te pakken.
De Raad gaf beide partijen de kans om het geschil onderling op te lossen, maar ze kwamen er niet uit. Daarom heeft de Raad nu de knoop doorgehakt en de gemeente gedwongen om maatregelen te nemen. De proceskosten zijn ook voor rekening van de gemeente.

Bodemonderzoek

De stichting eiste onder meer een bodemonderzoek bij de velden om te zien of er al milieuschade is. De Raad gaat mee in die eis. Rondom de velden moeten boringen worden gedaan. Dat hoeft voorlopig niet te gebeuren op de velden zelf, omdat de verschillende lagen onder die velden het wegspoelen van de rubberkorrels naar het grondwater voldoende tegenhouden. Verder moet de gemeente het water uit de drainagebuizen blijven controleren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.