Sport

Oer-Heraclied Mark Looms zet eerste stappen als hoofdtrainer bij DETO: "Ik leef voor die wedstrijdspanning"

Met zijn tomeloze inzet en rushes aan de linkerkant van het veld verwierf hij bij Heracles Almelo een iconische status. Hij maakte tussen 2000 en 2012 de opmars van de Almelose club mee naar de Eredivisie en speelde meer dan 300 duels. Totdat een hardnekkige blessure een punt achter zijn loopbaan zette. Nu elf jaar later is Mark looms hard bezig om met diezelfde tomeloze inzet een carrière als trainer uit de grond te stampen. Dit seizoen mag hij dat voor het eerst laten zien als hoofdtrainer bij vierde divisionist DETO. “Ik kan niet wachten. Die spanning heb ik nodig.”
Een uur voor aanvang van de training is het kunstgrasveld van Deto nog helemaal leeg, op één persoon na. Kersvers hoofdtrainer Mark Looms is al pionnen aan het uitzetten om straks een passvorm te doen, lang voordat zijn spelers überhaupt op de club aanwezig zijn. “Alvast een beetje voorbereiden he”, lacht de oer-Heraclied. Nadat hij acuut zijn voetbalpensioen aankondigde, had de Almeloër even de tijd nodig om in een juist dagelijks ritme voor zichzelf te komen.

Zwart gat

“Alles in mijn leven stond in het teken van mijn sport. Je voeding, slaap, training. Alles plande ik daaromheen. Als dat dan weg komt te vallen, dan is het best wel even zoeken.” Toch liet een vervolgstap niet lang op zich wachten. Looms is verzot van het spelletje, dus het trainersvak was een logische vervolgstap. In de afgelopen elf jaar deed hij ervaring op bij verschillende jeugdelftallen van PEC Zwolle, FC Emmen en de Academie van Heracles en FC Twente. Toen DETO hem een paar maanden geleden benaderde om hoofdtrainer te worden van het eerste elftal, klopte het plaatje meteen.

Wennen

Zo gezegd zo gedaan. Looms volgde Jürgen Schefcyzk op en is inmiddels al zes weken bezig met zijn nieuwe elftal. Toch was het in de beginweken ook even wennen. “Ik ben gewend aan de intensiteit van een Betaald Voetbal Organisatie. Hier merk je toch dat er wat minder een topsportklimaat heerst. We moeten bijvoorbeeld ons veld delen met andere elftallen, dat ben ik niet gewend. Het heeft ook wel weer wat. Ik kan hier prima werken en we hebben een zeer gemotiveerde groep.”
Dat wordt aan het begin van de training gelijk onderstreept. Looms doet zelf mee aan de rondo en wordt door zijn spelers overhoop getikt, wat tot een luchtige en ontspannen sfeer leidt. Hij hoopt het zaterdag ook terug te zien tijdens de eerste competitiewedstrijd. “Ik wil attractief voetbal spelen, maar niet naïef. Altijd met het oog op een resultaat.”

Toekomstplannen

Zo heeft de 42-jarige Looms als relatief jonge trainer al een behoorlijke route afgelegd, maar hij durft verder vooruit te kijken en heeft al een volgende stip aan de horizon voor zichzelf. “Uiteindelijk wil ik mijn diploma voor coach Betaald Voetbal gaan halen. Het zou me schitterend lijken om op een dag bij Heracles Almelo in de technische staf een rol te vervullen, maar dat is allemaal voor later. Voor nu is er hier genoeg werk te verrichten.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.