Vogelbescherming Nederland: dwangsom voor ganzenjacht in Natura 2000 gebieden

Vogelbescherming Nederland eist een dwangsom voor de jacht op ganzen in of nabij Natura 2000 gebieden. De stichting heeft dat vandaag kenbaar gemaakt bij de Raad van State.

De Raad moet beoordelen of de provincie eerder terecht weigerde in te grijpen in de ganzenjacht. Volgens Vogelbescherming Nederland moeten de jagers een vergunning van de Natuurbeschermingswet hebben en het is nog maar de vraag of die kan worden verleend.

Beschermde vogels verstoord

De provincie zei steeds dat die vergunning niet vereist is, maar moet nu ook bekennen dat voor drie Natura 2000 gebieden in de provincie mogelijk wel een vergunning nodig is. Het gaat om de uiterwaarden van de IJssel, de Weerribben en de Engbertsdijksvennen. In die gebieden kunnen beschermde vogels verstoord worden door de ganzenjacht.

Ontwijken

Niet alleen Vogelbescherming Nederland had veel kritiek op de provincie. Ook de Raad kwam met veel kritische vragen over het handelen van de provincie en dat betekent meestal een nederlaag. Volgens de vogelbeschermers proberen veel provincies een natuurvergunning voor de ganzenjacht te ontwijken. Daarvoor gelden namelijk strenge eisen die de ganzenjacht kunnen blokkeren.

De Raad doet over zes weken uitspraak.

Deel dit artikel:

Reageren