Nieuws

Bejaarde vrouw (89) uit Hengelo laat vrouw binnen die naar het toilet wil; huis leeggeroofd

Deze man en vrouw bellen aan bij een 89-jarige vrouw in Hengelo en roven waardevolle spullen uit haar huis
Deze man en vrouw bellen aan bij een 89-jarige vrouw in Hengelo en roven waardevolle spullen uit haar huis © Plaats Delict
Twee criminelen hebben op schaamteloze wijze misbruik gemaakt van de kwetsbaarheid van een vrouw van 89 uit Hengelo. Er werd bij haar aangebeld door een vrouw, die vroeg of ze even naar het toilet mocht. De bejaarde vrouw stemde daarmee in, had vervolgens een gezellig gesprek met haar in de woonkamer, maar een uur later bleek dat waardevolle horloges en zilverwerk uit haar huis waren gestolen.
De bewoonster van het huis aan de Anninksweg is slechthorend en moeilijk ter been. "Daarom is het ook zo sneu", vertelt politiewoordvoerder Anne Coenen. "Ze wilde behulpzaam zijn toen de vrouw aanbelde en vroeg of ze naar het toilet mocht."

Man wil ook naar toilet

Op camerabeelden is te zien dat niet alleen een blonde vrouw bij het huis opduikt, achter haar is ook een man te zien. Hij gaat na de vrouw naar binnen en mengt zich in de woning in het gesprek. De blonde vrouw vertelt in gebrekkig Nederlands allerlei verhalen, dat ze in Enschede woont en bij dagblad Tubantia werkt. Als de vrouw aan het woord is vraagt de man meerdere keren of hij ook naar het toilet mag.
"We zien op de camerabeelden dat de man op die momenten rond het huis loopt", zegt Coenen. "Hij is op zoek naar waardevolle spullen. Terwijl de vrouw binnen het slachtoffer aan de praat hield, doorzocht de man haar hele huis. Na ongeveer een uur zien we de man buiten lopen met een goedgevulde oranje bigshopper."

Sleutels in tas

De bewoonster mist een gouden horloge en een Omega horloge. Een zilveren antieke brandewijnkom is ook verdwenen, net als een zilveren lepel en oude zilveren munten. Vlak voordat de man en vrouw vertrokken, merkte het slachtoffer dat ze haar sleutelbos kwijt was. Die bleek in de tussentijd gebruikt te zijn om de kluis te openen. "De blonde vrouw zei tegen de bewoonster dat ze de sleutels per ongeluk in haar tas had gestopt. Ze gaf de sleutels vervolgens terug."
De vrouw probeerde ook nog een tasje met oude bijbels te stelen, maar dat wist de bewoonster te voorkomen. Na een uur zijn de man en vrouw afzonderlijk van elkaar vertrokken. De man loopt met de volle bigshopper de Anniksweg in, de vrouw gaat de Drienerparkweg in.
De man vertrekt met een gevulde bigshopper bij het huis aan de Anninksweg
De man vertrekt met een gevulde bigshopper bij het huis aan de Anninksweg © Plaats Delict
"We weten dat aan de andere kant van het spoorviaduct van de Anninksweg een zwarte auto geparkeerd stond", zegt Anne Coenen. "De man of de vrouw is in die auto vertrokken. Vanaf de Anninksweg is de auto rechtsaf de Mussenstraat ingereden. Hopelijk zegt iemand de combinatie van die zwarte auto en de man of vrouw iets."
De politie roept met name ouderen op alert te zijn als onbekende personen aanbellen. "Laat onbekenden niet meteen binnen. Laat de deur eerst op een kier staan, gebruik daarvoor een kierstandhouder of een deurketting, dan kunnen mensen niet meteen naar binnen lopen. Vraag altijd om een legitimatie als iemand namens een instantie of bedrijf komt. Voor de duidelijkheid: medewerkers van bijvoorbeeld banken, verzekeringsmaatschappijen, de thuiszorg: ze komen nooit zonder afspraak bij je thuis om financiële zaken te bespreken. Staat zo iemand voor je deur: vraag diegene dan later terug te komen en bel naar de instantie om hun verzoek te controleren."

Tips?

Herken je het duo dat bij het huis aan de Anninksweg is gefilmd? Laat het dan weten!
Bel de tiplijn: 0800 - 6070 (gratis nummer)
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000
Gebruik het tipformulier
Zaaknummer: 2023235509

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.