nieuws

Inspectie wil ex-verpleegkundige van Mediant Enschede schrappen uit beroepsregister

Man vertoonde seksueel grensoverschrijdend gedrag
Man vertoonde seksueel grensoverschrijdend gedrag
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft een tuchtklacht ingediend tegen een voormalig sociaal psychiatrisch verpleegkundige van Mediant GGZ in Enschede. De man zou seksueel grensoverschrijdend gedrag tegenover een patiënte hebben vertoond.
De Inspectie vreest voor herhaling van zulk gedrag en vraagt het medisch tuchtcollege hem te schrappen uit het register voor de beroepsgroep te bevelen, of een verplichte behandeling op te leggen.

De verpleegkundige voerde vandaag weinig verweer bij de behandeling van de klachten voor het tuchtcollege in Zwolle. Hij erkende te ver te zijn gegaan in het contact met de patiënte. Aanvankelijk begon het met een mailwisseling over en weer via zijn privéadres over dagelijkse dingen, maar het ging steeds verder.
Hij vroeg haar bijvoorbeeld haar seksuele fantasieën met hem 'te delen' en foto's van zichzelf te sturen. In de nacht voorafgaand aan een professionele afspraak op het werk hadden ze nog dergelijk seksueel contact, hield de voorzitter van het tuchtcollege de hulpverlener voor. Het contact "moet de patiënte in staat van grote verwarring hebben gebracht", zei de klagende inspecteur: "Ze adoreerde hem".

2100 mailtjes verstuurd
De inspectie vreest voor herhaling, omdat de hulpverlener tijdens het onderzoek vorig jaar de schuld deels buiten zichzelf leek te leggen. Hij zei daarin dat hij onder druk gezet werd om dit privécontact te houden. Maar in de 2100 mailtjes die heen en weer ze stuurden, nam hij vaak het initiatief.
Een andere reden tot zorg is dat hij tijdens het onderzoek contact met een tweede patiënte buiten de behandelkamer om heeft verzwegen. "Dat roept ernstige twijfels op over zijn oprechtheid", aldus de inspecteur.

"Druk legde ik zelf op"
De verpleegkundige is ontslagen bij de GGZ-instelling en zegt niet meer in de gezondheidszorg te willen werken. Zijn registratie in het zogenoemde BIG-register voor medische beroepen loopt in 2018 af en wil hij niet verlengen. Ook neemt hij psychotherapie om inzicht te krijgen in zijn kwetsbaarheden. Volgens de man heeft de patiënte hem niet onder druk gezet: "Die druk legde ik mezelf op".

Over zes weken is de uitspraak van het tuchtcollege.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.