Nieuws

Jan uit Oudleusen heeft 20 wespspinnen in zijn tuin

De wespspin in de tuin in Oudleusen
De wespspin in de tuin in Oudleusen © Jan Linthorst
Hij moest zelf eerst even googelen toen hij vorig jaar een bijzondere spin in zijn natuurtuin vond. Het bleek te gaan om een wespspin. Inmiddels zitten er meer dan 20 wespspinnen in de tuin van Jan Linthorst. De wespspin is relatief nieuw in Nederland. De afgelopen jaren wordt de spin steeds vaker gespot. Maar in grote hoeveelheden komen ze niet zo vaak voor in het noorden van Nederland.
Wespspinnen zijn met name veel te vinden in Noord-Brabant en Limburg. Het beestje komt oorspronkelijk uit warmere oorden, namelijk de Adriatische Kust van Zuid-Europa. Door klimaatverandering is de spin nu steeds vaker noordelijker te vinden.
De wespspin lijkt qua kleuren best wel veel op een wesp. Maar de spin kan niet steken, wel bijten. De beet is ongevaarlijk voor mensen. ‘’Ik was echt heel erg verrast dat het er zoveel waren. Ik had nog nooit van deze spinnensoort gehoord’’, zegt Linthorst. Ze zitten met name in het ruwe gras in zijn natuurtuin in Oudleusen. ‘’Ze zijn ontzettend snel. Wanneer er een prooi in het web zit, gaat de spin er direct op af’’, aldus Linthorst.
De wespspin met een prooi
De wespspin met een prooi © Jan Linthorst

Niet bang

Bang voor spinnen is de nuchtere Oudleusenaar niet, ondanks dat de wespspin best wel groot is: ‘’Die poten zijn bijna anderhalve centimeter lang. Maar ze doen verder niks. Ik vind het juist mooi dat deze beestjes in onze tuin zitten.’’

Geen fan van de winter

De wespspin werd voor het eerst gespot in Zuid-Limburg in 1980. De wespspin is een van de grootste Europese spinnen. De diertjes zijn geen fan van de koude wintermaanden. Ze zijn daarom alleen in het zomerseizoen in Nederland te vinden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.