Nieuws

Eén voor twaalf voor evangelisch opvanghuis De Werkelijkheid is Christus in Balkbrug: opnieuw vernietigend rapport

Opnieuw is het evangelisch opvanghuis De Werkelijkheid is Christus op de vingers getikt.
Opnieuw is het evangelisch opvanghuis De Werkelijkheid is Christus op de vingers getikt. © RTV Oost
Het is één voor twaalf voor het evangelisch opvanghuis De Werkelijkheid is Christus (WIC) in Balkbrug. Aanleiding is een nieuw en andermaal vernietigend rapport. Daarin geeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de instelling een laatste waarschuwing. Als er niet met onmiddellijke ingang verbeteringen worden doorgevoerd, volgen er maatregelen.
De slepende affaire rond De WIC kwam aan het rollen nadat RTV Oost in mei 2021 aandacht besteedde aan de omstandigheden waaronder zorgcliënten moeten leven in het vroegere hotel en de woonunits, door de bewoners steevast 'barakken' genoemd. Meerdere bewoners kampen met een broze gezondheid.

Twee inspectiebezoeken

Drie jaar later is er echter amper wat verbeterd. Inspecteurs van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hebben dit jaar inmiddels tot twee keer toe een bezoek gebracht aan de instelling.
Bij een eerste bezoek januari dit jaar bleek onder meer dat de medicatieveiligheid ernstig tekort schiet. Met als conclusie dat de medewerkers eigenlijk maar wat doen wat ze goed dunkt. Dat leidde tot een kritisch rapport, waarin De WIC te verstaan is gegeven de situatie te verbeteren.
Daarop werd in mei andermaal een onaangekondigd bezoek aan De WIC gebracht. Daarbij werd met meerdere cliënten gesproken, waarna een nieuw rapport werd opgesteld.

Achilleshiel

Voornaamste conclusie van het tweede bezoek is dat De WIC nog altijd niet aan de normen voldoet. Achilleshiel is dat het opvanghuis feitelijk in z'n geheel draait op directeur Gerrit Tessemaker, een zeventiger die de instelling al jaren leidt. Als hij uitvalt, is er geen vervanging geregeld, aldus de IGJ.
De IGJ meldt in het rapport dat "de beschikbaarheid van voldoende en bekwaam personeel" beter moet zijn geregeld.

Overnamekandidaat

Directeur Tessemaker heeft tegenover de Gezondheidsinspectie al meermaals aangegeven dat er een overnamekandidaat is voor De WIC, maar tot op heden was het nog altijd niet concreet. Bovendien ontbreekt het de Inspectie aan een alternatief voor het geval de mogelijke overname anders uitpakt dan verwacht.
"Er bevindt zich bij De WIC een kwetsbare doelgroep, waarvoor borging en continuïteit van zorg noodzakelijk is. Wat in een onrustige situatie als die waarin De WIC verkeert van extra belang is", aldus het nieuwste rapport.

Maatregelen

De Inspectie dreigt De WIC nu een zogenoemde aanwijzing op te leggen. Op die manier kan de Inspectie een zorgaanbieder verplichten om maatregelen te treffen. Daarbij gaat het om specifieke verbeterpunten en de termijn waarin die moeten zijn bereikt.
Als een zorgaanbieder daaraan niet voldoet, kan de Inspectie een dwangsom opleggen of bestuursdwang toepassen.

Wispelturig beleid

In een eerder rapport werd de directeur een wispelturig beleid verweten. Die zou leiden tot "veiligheidsrisico's voor de geleverde zorg". Het rapport was vertrouwelijk, maar nadat RTV Oost een beroep deed op de Wet open overheid (Woo) werd het alsnog vrijgegeven.

Reactie directeur

Directeur Gerrit Tessemaker liet in een reactie eerder al weten dat de cliënten volgens hem veilig in De WIC zijn: "We voeren onze zorgtaken naar behoren uit."
Bij De WIC verblijven nog vier cliënten en vijf personen die er weliswaar wonen, maar geen zorgovereenkomst met De WIC hebben. Er werken drie begeleiders, terwijl er drie zzp'ers kunnen worden ingezet. Bovendien zijn er vrijwel dagelijks vrijwilligers aanwezig.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.