Nieuws

Van der Wal: provincies moeten stikstofplannen afzwakken want er is te weinig geld

Demissionair minister Christianne van der Wal
Demissionair minister Christianne van der Wal © ANP
"Geen geld, geen uitvoering", zei de provincie Overijssel eerder als het om de uitvoering van de stikstof- en natuurplannen gaat. Of het ook echt zo hard wordt gespeeld, zal moeten blijken nu demissionair minister Van der Wal van Natuur en Stikstof aan de bel heeft getrokken dat de provincies hun plannen drastisch moeten versoberen. Reden: er is te weinig geld voor alle plannen.
Van der Wal doet vanmorgen in De Telegraaf de tijding. De komende maand gaat ze met de twaalf nieuwe provinciebesturen praten over het afzwakken van de plannen.

Minder dan de helft

Alle provincies hebben op verzoek van het kabinet een plan ingediend om de stikstof-, klimaat- en waterdoelen te halen. Voor hun zogenoemde Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) zeggen de provincies ruim 58 miljard euro nodig te hebben voor de reconstructie van de landbouw en industrie.
Echter er zit maar 25 miljard in de pot, dus moeten Van der Wal en de provincies zaken schrappen. "Daarbij geldt: hoe scherper de keuzes, hoe lager het bedrag op het bonnetje", aldus Christianne van der Wal.

Wat doet Overijssel?

Overijssel wil 5 miljard voor de uitvoering van de plannen. Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (SGP) zei er als portefeuillehouder eerder over dat hij zou stoppen met de plannen als hij niet het geld zou krijgen dat hij nodig heeft. Het is afwachten hoe zijn opvolger op Landbouw en Natuur, gedeputeerde Maurits von Martels (BBB), zal omgaan met de aangekondigde versobering.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.