nieuws

Nieuw besluit nodig over omgevingsvergunning voor hypermarkt Steenwijk

Raad van State
Raad van State
Het gemeentebestuur van Steenwijkerland moet een nieuw besluit nemen op de bezwaren tegen de omgevingsvergunning voor een hypermarkt langs de A32 bij Steenwijk. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.
Een groot aantal ondernemers uit Steenwijk, waaronder de Handelsvereniging Steenwijk en enkele supermarkten, was tegen de omgevingsvergunning in hoger beroep gekomen bij de Raad van State.

Eén grote winkelruimte

Het gemeentebestuur van Steenwijkerland heeft een vergunning verleend voor een hypermarkt met één grote winkelruimte. Door het plaatsen van afscheidingen in een deel van het gebouw ontstaan echter diverse afzonderlijke kleine winkels die door verschillende ondernemers worden geëxploiteerd. De openheid in dit gedeelte van het gebouw gaat hierdoor grotendeels verloren.
Het bouwplan voldoet daarmee niet aan de definitie van hypermarkt die het gemeentebestuur zelf daaraan heeft gegeven. Daardoor is er ten onrechte een omgevingsvergunning voor de hypermarkt verleend, aldus de Raad van State.

Nieuw besluit

Het gemeentebestuur moet nu een nieuw besluit nemen op de bezwaren van de ondernemers. Het kan een nieuwe omgevingsvergunning verlenen op basis van een aangepast bouwplan voor de hypermarkt, dat wel in overeenstemming is met het bestemmingsplan. Maar het gemeentebestuur kan ook besluiten om voor het bouwplan zoals het er nu ligt, af te wijken van het bestemmingsplan.
De Raad van State heeft verder bepaald dat als de bezwaarmakers het niet eens zijn met het nieuwe besluit van het gemeentebestuur zij daartegen direct beroep kunnen instellen bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ze kunnen dan de beroepsfase bij de rechtbank overslaan.

Hypermarkt

Focus Retail Development wil aan de A32 een zogenoemd retailpark met hypermarkt, het Focus-U-Park, bouwen. Het retailpark met een oppervlakte van bijna 30.000 vierkante meter is gepland aan de Eeser Campus in Steenwijk.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.