NAM gaat fracken in Gramsbergen om gaswinning beter op gang te brengen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat volgende week bij Hardenberg uitgebreide werkzaamheden verrichten aan de gaswinningslocatie Den Velde bij Gramsbergen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van fracking. Dat blijkt uit een publicatie uit de Staatscourant.

De werkzaamheden zijn nodig om de gaswinning beter op gang te brengen. Uit het veld wordt al twintig jaar aardgas gewonnen.

Chemicaliën in boorput pompen

Om het gas weer beter te laten stromen wordt onder hoge druk water met chemicaliën in de boorput gepompt. Op drie kilometer diepte ontstaan hierdoor scheuren in het gesteente, waardoor het gas vrijkomt. Deze methode is ook wel bekend onder de omstreden term 'fracking'.

Fracking wordt namelijk ook gebruikt om schaliegas te winnen, alleen zijn bij dat proces veel grotere hoeveelheden water en chemicaliën nodig, die ook onder veel hogere druk worden ingespoten. Bij dit project in de gemeente Hardenberg gaat het om een methode die als sinds de jaren vijftig in Nederland wordt toegepast en als minder omstreden wordt gezien.

Maand lang werkzaamheden

Om de werkzaamheden uit te voeren wordt een mobiele installatie geplaatst. Na het fracken moet de put worden schoongemaakt door middel van een tijdelijke fakkel. Een deel van werkzaamheden kan niet worden onderbroken en zal daarom ook 's avonds en 's nachts plaatsvinden. De werkzaamheden duren ongeveer een maand, zo meldt de Staatscourant.

GroenLinks Overijssel stelt vanmiddag mondelinge vragen over de werkzaamheden tijdens een vergadering van Provinciale Staten in Zwolle. Statenlid Robert Jansen wil weten of de provincie op de hoogte is gebracht van de werkzaamheden en waarom de politiek niet op de hoogte is gebracht. Jansen vindt dat de provinciale politiek zich over dit soort kwesties moet kunnen uitspreken en daarom tijdig geïnformeerd dient te worden.

Meer over dit onderwerp:
NAM Gramsbergen Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren