Nieuws

Huisartsentekort Zwolle nog niet opgelost na komst nieuwe praktijk: "Er is nood ontstaan"

Opluchting in Zwolle, nu een nieuwe huisartsenpraktijk de deuren opent
Opluchting in Zwolle, nu een nieuwe huisartsenpraktijk de deuren opent © ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz
Nieuwe inwoners van Zwolle kunnen zich weer inschrijven en de wachtlijsten zullen afnemen: vanaf maandag beschikt de stad over een nieuwe huisartsenpraktijk. Een resultaat van een heuse Taskforce Huisartsentekort Zwolle, want de stad zit met het probleem in zijn maag. De opluchting is nu groot, maar het probleem is nog niet opgelost. "Er is nood ontstaan door het tekort aan huisartsen."
Vier huisartsen starten aanstaande maandag met hun nieuwe praktijk Hanzehart. Eerst in de huisartsenspoedpost bij ziekenhuis Isala; als hun eigen praktijk gereed is, openen ze officieel aan de andere kant van de straat. Drie vragen en antwoorden over deze oplossing en het huisartsentekort in Zwolle:

Hoe groot is het probleem in Zwolle?

Vooropgesteld: Zwolle is absoluut niet de enige gemeente met een tekort aan huisartsen. Maar de problemen in de provinciehoofdstad zijn groot. Dat ziet ook Christine Rompa van Zilveren Kruis: "In Zwolle staan behoorlijk wat mensen op de wachtlijst, bijvoorbeeld als ze verhuisd zijn naar de andere kant van de stad, of naar Zwolle zijn gekomen. Inschrijven bij een huisarts kan vaak niet meer."
Vorig jaar sloot een praktijk in de wijk Holtenbroek, waardoor 2400 patiënten zonder huisarts kwamen te zitten, meldde de Stentor toen. En bij een commerciële praktijk van Co-Med nam het personeel massaal ontslag uit onvrede met de gang van zaken. Daarnaast gaan veel huisartsen met pensioen, opvolging blijkt moeilijk te vinden.
"Er is nood ontstaan door het tekort aan huisartsen", schetst wethouder (Zorg) Dorrit de Jong. De gemeente begon dan ook een Taskforce Huisartsentekort Zwolle, samen met Zilveren Kruis, Huisartsenvereniging Regio Zwolle en regio-organisatie Medrie.

Wat verandert er nu?

Een nieuwe praktijk met vier huisartsen komt erbij en start maandag. Een zogeheten nul-praktijk, nog zonder patiënten. Volgens Medrie kunnen hier uiteindelijk 6500 patiënten terecht.
Na een breed uitgezette oproep door de Taskforce en een informatieavond meldden de vier huisartsen zich. Twee kennen elkaar van de opleiding, de twee anderen werkten samen op een spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Als waarnemers troffen ze elkaar allemaal regelmatig op de huisartsenpost. In de rol van waarnemer beginnen ze nu ook, inkopen (zoals bij overnames van bestaande praktijken vaak het geval is) hoeft niet.
Deze vier huisartsen openen een nieuwe praktijk in Zwolle
Deze vier huisartsen openen een nieuwe praktijk in Zwolle © Hanzehart
"Dit is heel belangrijk voor Zwolle. Er kunnen nu weer een flink aantal Zwollenaren worden ingeschreven bij een vaste huisartsenpraktijk. En dat is hard nodig", stelt wethouder De Jong.
"Hier zijn we ontzettend blij mee", jubelt Rompa van Zilveren Kruis. Maar, zo waarschuwt ze: "Dit haalt voor nu de druk van de ketel, maar we kunnen niet achterover leunen."

Dit is niet dé oplossing?

Nee, zo klinkt het vanuit de betrokken partijen. Ja, het is een flinke stap vooruit, dit helpt enorm. Maar niet iedereen die in Zwolle op een wachtlijst staat, kan zich bij deze praktijk melden. Alleen bewoners uit postcodegebieden 8011, 8012, 8021, 8022, 8023 en 8025.
De Taskforce zal zichzelf dan ook niet direct opheffen na dit succes. "Niet alle problemen zijn hiermee opgelost", legt Rompa uit. "De stad groeit, en steeds meer huisartsen gaan met pensioen."
De stad groeit, en steeds meer huisartsen gaan met pensioen
Christine Rompa, Zilveren Kruis
Ze vervolgt: "Samen willen we goed in beeld krijgen welke huisartsen wanneer met pensioen willen gaan, en hoe we praktijken kunnen helpen met bijvoorbeeld uitbreidingen. Daarin speelt de gemeente een belangrijke rol. En we helpen met het vinden van personeel. Ook assistenten, daaraan is ook een tekort. Via digitalisering kunnen we praktijken soms ontlasten in bijvoorbeeld de administratie."
Ook wethouder De Jong ziet dat de problemen nog niet opgelost zijn. "Deze praktijk geeft alvast lucht in de nood die is ontstaan door het tekort aan huisartsen. De samenwerking in de Taskforce begint de eerste vruchten af te werpen. Daar ben ik erg blij mee. Hopelijk kunnen snel meer huisartsen worden toegevoegd aan het Zwolse aanbod.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.