nieuws

Hijsframe voor bergen middeleeuwse IJsselkogge verscheept

Een grote stalen kooi paste vanmorgen maar net door de Meppelerdiepsluis in Zwartsluis. De stalen constructie is speciaal gebouwd om de middeleeuwse IJsselkogge, die op de bodem van de IJssel bij Kampen ligt, te bergen.
Rond tien uur vanmorgen passeerde het ponton met de grote stalen constructie de brug. Een precisiewerk waarbij de ruimte aan beide kanten van de sluis nog geen tien centimeter was. De doortocht verliep zonder schade.
De stalen kooi maakt deel uit van een hijsconstructie, waarbij de IJsselkogge in zijn geheel van de bodem gelicht wordt. Dit is een ingewikkelde klus, omdat het wrak erg kwetsbaar is. Daarom is er een constructie gemaakt waarbij er een stalen frame over het wrak geplaatst wordt. Met twintig hijsbanden om de kogge kan de druk verdeeld worden en kan het schip zo compleet mogelijk in de kooi gehesen worden. Vervolgens wordt het gevaarte uit het water getild.

Over twee maanden wordt het schip geborgen

Om de stroom van het water zo veel mogelijk tegen te houden worden er stroomschermen aan het hijsframe gemaakt. Zo kunnen de duikers hun werk goed en nauwkeurig doen. Directeur Henk Bonsink van HEBO die de bergingsconstructie gemaakt heeft, is trots: "Er is nog nooit op deze manier een oud wrak geborgen, dat maakt deze klus wel heel uniek."
Het gevaarte ligt nog tot vrijdag aan de havendijk. Hier worden de verschillende delen aan elkaar gemaakt en vervolgens naar Kampen gevaren. Over twee maanden zullen de bergingswerkzaamheden geklaard zijn.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.