Nieuws
Overijssel negeert oproep minister om miljardenplan af te zwakken: "Anders hebben we een probleem"

Overijssel weigert voorlopig om de stikstofplannen af te zwakken: de vraag om 5 miljard euro van het Rijk blijft rechtovereind staan. Eerder vandaag kwam demissionair minister Christianne van der Wal met de boodschap dat het mes in de provinciale plannen moet, maar daar wil Overijssel niet aan. "Ik las het verhaal van de minister met verbazing", reageert gedeputeerde Maurits von Martels.
Om natuurdoelstellingen te halen en de stikstofuitstoot omlaag te brengen, vroeg de regering aan alle provincies om plannen te maken. Bij elkaar opgeteld komen die plannen uit op 58 miljard euro. En dat terwijl er maar 23,4 miljard euro is gereserveerd voor die plannen. Dat bedrag zal eerder lager worden dan hoger, zo zei Van der Wal vandaag in de Telegraaf. De wensen van de provincies zijn veel te gek, stelt de minister.
Toch zal Overijssel de plannen nu niet gaan aanpassen. De provincie zet hoog in en vraagt om 5 miljard euro. "Bij een goed plan komt het geld vanzelf, verwacht ik", reageert BBB-gedeputeerde Von Martels, die het artikel in de Telegraaf "met enige verbazing" las. "We hebben veel tijd en moeite gestoken in het maken van de plannen. Van de minister hebben we nog niks gehoord. Wij zijn benieuwd naar dat gesprek over enkele weken, en dan willen we het hebben over de inhoud."
BBB-gedeputeerde houdt vast aan het vragen van 5 miljard
'Probleem'
Overijssel wil met de plannen inzetten op natuurbehoud en -herstel, het (ondanks een krimp van 25 tot 35 procent van de veestapel) overeind houden van een gezonde agrarische sector en een leefbaar platteland. Het is alles of niks, klonk geregeld uit de mond van Gert Harm ten Bolscher, de voorganger van Von Martels.
"Het geld dat we vragen is echt nodig om onze plannen te realiseren", benadrukt de BBB'er. "Als die hulp niet komt, dan kunnen we de landbouw niet vooruit helpen, dan kunnen we de natuur niet versterken, en dan kunnen we de leefbaarheid niet waarborgen. Zonder het geld hebben we met z'n allen een probleem."
Dat de kans op die 5 miljard inmiddels nihil lijkt, wil er nog niet in bij Von Martels. "Dat moet nog blijken, ik ben daar niet van overtuigd. Ik denk dat we het Rijk enthousiast kunnen maken over onze ideeën, en samen met de minister tot mooie plannen kunnen komen."
Afwachten
Ondertussen is het ook nog afwachten of de Eerste Kamer akkoord gaat met het stikstoffonds, en of de Tweede Kamer het onderwerp controversieel verklaart vanwege de kabinetsval. Dat zou betekenen dat er pas na de verkiezingen weer inhoudelijke besluiten genomen zullen worden. Von Martels: "Dat zou echt betreurenswaardig zijn, daar hopen wij niet op. Er moet spoedig duidelijkheid komen, dan kunnen wij aan de slag. We doen dan ook een ernstig beroep op het ministerie."
Nederlanders: meer geld voor milieuproblemen
Bijna zes op de tien Nederlanders vinden dat de provincies meer geld van het Rijk moeten krijgen om milieuproblemen, zoals stikstof en de staat van de natuur, te kunnen oplossen. Dat blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP.
Zo'n 58 procent van de respondenten is het (helemaal) eens met de stelling 'Het Rijk moet de provincies meer geld geven om milieuproblemen aan te pakken'. In Overijssel ligt dat enkele procentpunten lager.