Nieuws

Duizend boeren starten rechtszaak tegen overheid, wat zit ze dwars?

Boeren wantrouwen overheid en starten 1000 rechtszaken maar waarom?
Boeren wantrouwen overheid en starten 1000 rechtszaken maar waarom? © RTV Oost, Oscar Siep
Verspreid over het hele land hebben duizend boeren bezwaar gemaakt tegen de aanscherping van beschermde natuur in Natura 2000-gebieden. Enkele honderden bezwaarmakers komen uit Overijssel. Afgelopen week waren de eerste zeven rechtszaken tegen het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid. De boeren willen niet dat er zonder uitleg en openheid nog meer natuur beschermd wordt. Maar wat zit ze daarbij nou eigenlijk dwars?
Melkveehouder Rinus Oolbekkink uit Holten is één van de zeven boeren die vorige week al ten overstaan van de bestuursrechter mocht uitleggen waarom hij bezwaar maakt tegen aanvullende natuurbeschermingsmaatregelen. Honderden boeren uit Overijssel gaan dat ook doen.
Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid bracht de kwetsbaarste Nederlandse natuur in 1998 onder in Natura 2000-gebieden. Voor ieder gebied werd een lijst opgemaakt met aanwezige kwetsbare planten- en diersoorten. Die lijst werd openbaar gemaakt in 2008 maar was toen nog niet compleet, zo stelt minister Van der Wal nu.
In deze videoreportage legt Rinus Oolbekkink uit Holten uit dat hij de overheid niet op voorhand gelooft en wat hem nog meer dwars zit:
Boeren voeren 1000 rechtszaken tegen Ministerie van LNV maar waarom?

Nieuwe beschermde dier- en plantensoorten

Daarom wil ze dat die lijst met beschermde dier- en plantensoorten wordt aangevuld. Daarvoor is een zogeheten Wijzigingsbesluit Habitatrichtlijnen opgesteld en die liet het Ministerie van LNV al in 2017 toetsen bij de Europese Unie. Pas dit jaar maakte het ministerie dat Wijzigingsbesluit openbaar en voor het eind van het jaar zou de lijst moeten worden geëffectueerd.
Rinus Oolbekkink heeft toenemend wantrouwen in de overheid
Rinus Oolbekkink heeft toenemend wantrouwen in de overheid © RTV Oost, Oscar Siep
Om welke specifieke kwetsbare plant- en diersoorten het precies gaat is niet bekend gemaakt. We weten alleen dat het zou gaan om 150 extra plantensoorten en 70 kwetsbare diersoorten. Of die soorten er ook al waren in 2008, toen de lijst met beschermde soorten werd opgesteld, is niet bekend gemaakt. Het Ministerie van LNV maakt daarbij ook niet duidelijk of er sprake zou kunnen zijn van nieuw aangetroffen natuur.

Toenemend wantrouwen

En daarmee rekende de minister buiten de boeren. Want die zien uitbreiding van de lijst beschermde dier- en plantensoorten niet zitten en maakten massaal bezwaar tegen de invoering ervan. Maar waarom eigenlijk?
Rinus Oolbekkink uit Holten, woont en werkt tussen de Holterberg en de Friezenberg. Samen met zijn zoon en zijn vrouw heeft Oolbekkink een koeienbedrijf, een pluimveebedrijf en een mini-camping. Tijdens de behandeling van de eerste zeven boerenbezwaren bij de bestuursrechter afgelopen week, sprak Oolbekkink van een falende overheid die inmiddels serieus gewantrouwd wordt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.