Nieuws

Wat moet je doen bij bliksem? "Maak je zo klein mogelijk!"

De meeste mensen zoeken dekking bij bliksem, maar Maurice Hamming gaat er juist naartoe
De meeste mensen zoeken dekking bij bliksem, maar Maurice Hamming gaat er juist naartoe © Maurice Hamming
Als Maurice Hamming op een verjaardag komt en de vraag krijgt wat voor werk hij doet, dan antwoordt hij: "Stormchaser." Wat? "Het is een soort van afwijking. In plaats van wegrennen bij onweer ga ik er juist naartoe om het vast te leggen met de camera." Naar aanleiding van de blikseminslag in Bathmen van gisteren geeft hij tips wat je - als niet stormchaser - het best kan doen bij onweer.
Stel je staat op een open veld en je moet een eind lopen totdat je bij een gebouw of auto bent. Wat doe je dan? "Maak je zo klein mogelijk", zegt Hamming. "Er wordt altijd gezegd dat onweer het hoogste punt op zoekt. Dat is niet helemaal waar. Onweer zoekt meestal het hoogste punt op. Maar je kan ongelukken dus zoveel mogelijk voorkomen door jezelf klein te maken en gehurkt te zitten. Maar zelfs dan, ik wil mensen niet bang maken, kan je nog geraakt worden."

Niet in tent blijven zitten

Ook als je wel in de buurt van een gebouw bent, kan je volgens Hamming beter dekking zoeken. "Als je bijvoorbeeld aan het kamperen bent, dan is het niet handig om in je tentje met een metalen constructie te blijven zitten. Loop dan even naar de receptie of de washokken, zodat je in ieder geval in een gebouw bent."

900 kilometer rijden voor 1 bliksemfoto

Hamming houdt ook als stormchaser de veiligheid in zijn achterhoofd. "Uiteraard gaan we niet in een open veld met een paraplu zwaaien, als het onweer vlakbij is. Dan gaan we de auto in", vertelt Hamming, die vrijwillig stormchaser is bij bliksemdetectie.nl. De boterham verdient hij als docent en in de video- en fotografie.
Met andere stormchasers zit Hamming in een groep. Hierin worden weerssituaties besproken. "Zo goed en kwaad als dat kan probeer je te plannen om naar bliksem toe te gaan. Soms eindig je in het buitenland en soms blijf je in Nederland. Vrij regelmatig valt de bliksem toch tegen als je eenmaal ter plekke bent. Deze week was ik met een vriend op pad. We hebben één bliksemfoto kunnen schieten en 910 kilometer gereden."
Maurice Hamming geeft in de radioshow van Jan-Willem Kobes op Radio Oost tips voor wat je het best kan doen bij bliksem

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.