Nieuws

Twentse politiebaas trots op wijkagenten: "Ons werk wordt niet altijd begrepen"

Roeland Groen, districtschef politie Twente
Roeland Groen, districtschef politie Twente © RTV Oost / Teun van der Velden
De Twentse districtschef Roeland Groen van de politie is trots op 'zijn' wijkagenten. Vijf dienders zijn vanaf vanavond te zien in de nieuwe RTV Oost-serie De Wijkpatrouille. "Het programma geeft een inkijkje in het politiewerk dat meestal verborgen blijft."
Een echtpaar op leeftijd in Oldenzaal dat ruzie krijgt en elkaar letterlijk het huis uitstuurt, hoog oplopende emoties bij het 'asielhotel' in Albergen en een agressieve GHB-gebruiker rustig krijgen. Het zijn enkele voorbeelden van het werk van de vijf wijkagenten. Normaal gesproken blijven de werkzaamheden verborgen voor het grote publiek, maar in de serie kijk je mee door de ogen van de wijkagent.

'Niet altijd begrepen'

"Dit is ander politiewerk dan we in de realityseries op landelijke televisie zien", legt districtschef Groen uit. "Veel werk van wijkagenten blijft buiten zicht. Ze zitten in de haarvaten van de samenleving. Ze hebben goed contact met inwoners en ze zijn vooral ook heel trots op hun werk."
Vanaf vanavond is De Wijkpatrouille te zien:
Districtschef Roeland Groen over De Wijkpatrouille
In de videoserie De Wijkpatrouille volg je de werkzaamheden van de wijkagenten. Van een spoedrit naar een ongeval tot gesprekken met buurtbewoners over hún wijk. "In de serie leggen de agenten ook uit wat ze doen en waarom ze dat doen", vervolgt Groen. "Naast dat ze het fijn vinden om over hun werk te praten, geeft dat ook duidelijkheid over keuzes die ze maken. Ons werk wordt nog niet altijd begrepen. Buitenstaanders hebben daar nog weleens vragen over en dit is een kans om meer te laten zien. Het blijft uiteindelijk mensenwerk."

'Met hart en ziel'

Het opbouwen van een band met wijkbewoners is belangrijk. "Wijkagenten moeten de intrinsieke motivatie hebben om het effect van hun werk onder ogen te komen. Het is niet zo dat ze een aanrijding afhandelen en weer weggaan. Nee, je bouwt echt een relatie op met buurtbewoners. Je krijgt een band met ze."
Kijk mee bij de dagelijkse werkzaamheden van deze vijf wijkagenten in De Wijkpatrouille
Kijk mee bij de dagelijkse werkzaamheden van deze vijf wijkagenten in De Wijkpatrouille © RTV Oost
In de serie zijn agenten uit de gebieden Albergen, Hengelo, Vroomshoop en Oldenzaal te zien. "Stuk voor stuk agenten met hun eigen identiteit. Het zijn bijna allemaal Twentenaren en die cultuur zie je terug. Het zijn wijkagenten die in hun werk ook zichzelf zijn en dit werk met hart en ziel doen. Ze passen zich ook moeiteloos aan aan de omgeving waarin ze werken. Dat is ook het mooie aan dit werk. Niet altijd flitsend, maar wel constructief en voor de burgers."
Groen hoopt dat het enthousiasme voor het programma ook buiten zijn district verspreid wordt, bijvoorbeeld in IJsselland. "Het initiatief ontstaat hier in Twente nu en mag van mij als een olievlek uitwerken. Ik ben trots op onze wijkagenten."
Waar te zien?
De Wijkpatrouille is elke donderdagavond te zien op TV Oost vanaf 17.05 uur (elk uur herhaling) en elke vrijdag vanaf 19.00 uur op het YouTubekanaal van RTV Oost. Meer weten over de serie? Kijk dan op https://rtvoost.nl/dewijkpatrouille

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.