Nieuws

"Dat een Nederlander in lederhosen op een berg plaatjes stond aan te kondigen, dat vonden ze wel raar"

Wijbrand van der Sande
Wijbrand van der Sande © RTV Oost
Toen hij in 2007 werd gevraagd om de Oktoberfeesten die RTV Oost voor het 15-jarig jubileum organiseerde te presenteren, hoefde Wijbrand van der Sande niet lang na te denken. En van het één kwam het ander: de afgelopen jaren presenteerde hij op TV- en Radio Oost verschillende programma's over Alpenmuziek. Nu TV Oost is gestopt met het programma Gipfelstammtisch, is een eind gekomen aan die periode. In gesprek met Dorothy Oosting praat Wijbrand over het werk, het succes en de twijfels. "Het is wel een beetje uit de klauwen gelopen."
De geboren Rotterdammer werd al heel jong besmet met het Alpenmuziek-virus. Als peuter hoorde hij het voor het eerst, jaren later raakte hij er echt helemaal aan verslingerd. Hij maakte er uiteindelijk ook zijn werk van, bracht veel tijd door in Oostenrijk en kwam in contact met veel artiesten.
"En toen kwam een telefoontje van RTV Oost, dat voor het jubileum Oktoberfeesten wilde organiseren. Of wij de artiesten wilden leveren. En of ik dat wilde presenteren! Dat is toen echt gaan rollen en hebben we uiteindelijk 19 afleveringen opgenomen."
Wijbrand kreeg door de jaren heen verschillende prijzen voor zijn programma's:
Wijbrand van der Sande over prijzen voor Gipfelstammtisch
"Toen werd ik gebeld door een Oostenrijkse productiemaatschappij, die gingen een muziekprogramma opnemen en vroegen of ik dat dan in het Nederlands wilde presenteren. Voor bijvoorbeeld RTV Oost en die vonden dat ook weer een heel leuk idee." Een nieuwe samenwerking was geboren en dat leverde door de jaren heen verschillende programma's op. Spiel mir einer, Jetzt geht's loss, Lieder land und leute en dus Gipfelstammtisch.
Ik kan niet meer in Oostenrijk op vakantie, da's bizar.
Wijbrand van der Sande
In Oostenrijk en in Nederland werd zijn bekendheid al snel steeds groter. In Oostenrijk kan hij nu amper meer over straat zonder herkend te worden. "Het verhaal ging al snel dat er een Nederlander in lederhosen bovenop een berg plaatjes stond aan te kondigen. Dat vonden ze heel raar, maar ook machtig interessant. Ik werd steeds vaker gevraagd om te presenteren en toen is het wel uit de klauwen gelopen. Ik kan niet meer in Oostenrijk op vakantie, da's bizar."
Ik brand, jij brandt, Wijbrand??
Ik brand, jij brandt, Wijbrand
Meerdere keren per jaar is Van der Sande in Oostenrijk voor opnames. Maar: ook al is de liefde voor het land en de muziek heel groot, in Oostenrijk wonen is geen optie. "Ik heb in het buitenland gewoond, ik weet hoe het is. Iedereen loopt hier wel heel veel te zeuren maar eigenlijk zijn de dingen in Nederland wel heel goed geregeld. Het gras bij de buren is altijd groener, ook in Oostenrijk. Totdat je er woont. Dan denk je ineens: dit mis ik wel en dat mis ik wel. Daar ben ik misschien te Nederlands voor."
En natuurlijk gebeurt er tijdens al die opnames genoeg dat de uitzending uiteindelijk niet haalt:
Onverwachte gast tijdens de opname van Gipfelstammtisch
Het afscheidsinterview met Wijbrand van der Sande wordt zondag 3 september om 13.00 uur uitgezonden op TV Oost en is later via deze link te bekijken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.