Nieuws

Welke alternatieven heeft Lelystad Airport voor de laagvliegroute over Overijssel?

Lelystad Airport zoekt naar alternatief voor omstreden vliegroute Overijssel
Lelystad Airport zoekt naar alternatief voor omstreden vliegroute Overijssel © RTV Oost
Lelystad Airport zoekt naar alternatieven voor de laagvliegroute over Overijssel, zodat de luchthaven toch open kan voor groot vliegverkeer. De luchthaven wil in gesprek met Luchtverkeersleiding Nederland over andere routes. Maar het is de vraag hoe realistisch dat is.
De omstreden vliegroute boven Overijssel is een belangrijk struikelblok voor de opening van Lelystad Airport voor grote vliegtuigen. Die zouden boven Lemelerveld tot Zwolle op een hoogte van 1.830 meter moeten vliegen om vervolgens nog verder te dalen richting Lelystad. Deze route is voor de provincie Overijssel onbespreekbaar, omdat ze overlast vreest in het Vechtdal-gebied. Hoger vliegen boven Lemelerveld is ook geen optie: dan komen de vliegtuigen in de vliegroute naar Schiphol terecht.
Wat zouden die alternatieve routes kunnen zijn? Richard Schuurman, journalist van Omroep Flevoland, geeft in een interview op Radio Oost een schot voor de boeg. "Dan kom je op heel rare routes uit binnen de huidige routes die zijn ontworpen. Toestellen vanuit Zuid-Europa die misschien via het IJsselmeer en de Noordoostpolder naar Lelystad vliegen. Of ze moeten doorvliegen naar het noorden van Duitsland en dan met een U-bocht via Groningen en Drenthe naar Lelystad. En dat allemaal om Overijssel te mijden."

Patstelling doorbreken

Schuurman denkt dat Lelystad Airport met de brief aan demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat een patstelling wil doorbreken. Het is echter de vraag of dat realistisch is. Het ministerie van Infrastructuur heeft weliswaar laten weten dat Luchtverkeersleiding Nederland dit serieus moet onderzoeken, maar er is al veel onderzoek gedaan en tot nu toe zonder resultaat. Met een andere vliegroute verschuift het probleem alleen maar. "Ik kan me voorstellen dat dat elders weer tot problemen en weerstand leidt", aldus Schuurman.

Controversieel onderwerp

Volgende week vergadert de Tweede Kamer over een lijst met omstreden onderwerpen. Lelystad Airport staat op de elfde plek. Als de luchthaven een controversieel onderwerp wordt, dan is het aan de opvolger van demissionair minister Mark Harbers om een besluit te nemen over de luchthaven. Volgens Schuurman is die kans groot, want dat is bij de vorige formatie ook gebeurd. Schuurman: "Ik schat in dat er voorlopig even weinig gebeurt in Lemelerveld en met het dossier Lelystad Airport."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.