Nieuws

80-jarige klusjesman overmeestert indringer: "Liep hem zo tegen het lijf!"

Een 80-jarige klusjesman wist de inbreker te overmeesteren
Een 80-jarige klusjesman wist de inbreker te overmeesteren © RTV Oost / Coen Krukkert
Met een metalen stang tussen de benen en zijn knie erbovenop wist een 80-jarige klusjesman uit Enschede een indringer te overmeesteren. Zo trots als een pauw is hij. "Ik was hier aan het werk en liep hem zo tegen het lijf!"
Met zijn naam in de media hoeft van hem niet. Maar hij is blij dat het op beeld staat. "Anders zouden ze mij op een verjaardag nooit geloven", vervolgt hij lachend.

'Wij waren sneller'

Het is donderdagmiddag rond etenstijd als de klusjesman met een vriend naar de Hengelosestraat rijdt. Ze willen wat klussen bij een bed and breakfast in het bos. "Toen we arriveerden, zagen we direct dat er iemand in het huisje zat. En dat was geen welkome gast."
De arrestatie van de indringer zie je in de eerste aflevering van De Wijkpatrouille:
Tijd voor actie vonden de twee. "Door het raam waar de indringer naar binnen was gekomen, wilde hij ook vluchten. Daar hebben we 'm tegengehouden, maar hij had ook een koevoet bij zich. En die wilde hij niet afgeven."

'Dit maak je niet vaak mee'

De indringer besluit om te vluchten via de andere uitgang. "Daar forceerde hij de deur, maar wij waren sneller", vervolgt de man lachend. "Toen hebben wij hem tegen de grond gewerkt en iets tussen de benen gedaan wat hij niet fijn vond."
De klusjesman wist de indringer te overmeesteren
De klusjesman wist de indringer te overmeesteren © RTV Oost / Coen Krukkert
Het duurt dan niet lang tot wijkagent Arjan Prins en zijn collega's arriveren. "Een heterdaad op klaarlichte dag maak je niet vaak mee", vertelt Prins. "En dat hij dan ook nog eens overmeesterd is door deze klusjesman... Alle lof voor hem."

Doorgewinterde indringer

De schade aan de bed and breakfast is groot. "Hij heeft het raam en de deuren vernield, maar ook met een spuitbus een groot hart op het raam gespoten", legt de 80-jarige held van de dag uit. "En het is niet de eerste keer dat hij hier is. Sterker nog, hij was hier afgelopen weekend ook. Blijkbaar is dit een populaire locatie voor hem..."
De indringer was een doorgewinterde, merkte ook wijkagent Prins. "Deze man had heel veel spullen bij zich. Gereedschap om een afgesloten pand binnen te komen. Hij had ook een jas aan met allemaal verborgen vakjes en zakjes. De fouillering nam behoorlijk wat tijd in beslag. In het systeem komt hij ook vaak voor met meldingen van vernielingen en het binnendringen van panden."
Wijkagent Arjan Prins (Hengelo-Zuid, Beckum en Oele)
Wijkagent Arjan Prins (Hengelo-Zuid, Beckum en Oele) © RTV Oost
Ook voor agent Prins is het een mooie aanhouding. "We krijgen wel vaker meldingen zoals deze, maar als we daar komen dan is de indringer vaak al ontsnapt. Als we ze dan toch weten te pakken, is dat gaaf."
De indringer moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden voor vernieling. Omdat hij niets uit het huisje heeft gestolen, is hem geen inbraak ten laste gelegd. De verdachte heeft tegen de politie gezegd dat hij alleen op zoek was naar een slaapplek. Zijn inbrekerswerktuig, dat hij op zak had, is in beslag genomen.
De Wijkpatrouille
De Wijkpatrouille is een programma van RTV Oost en is elke donderdagavond te zien op TV Oost vanaf 17.05 uur (elk uur herhaling) en elke vrijdag vanaf 19.00 uur op het YouTubekanaal van RTV Oost. Meer weten over de serie? Kijk dan op https://rtvoost.nl/dewijkpatrouille

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.