Nieuws

Twee faillissementen: aannemer en bouwondernemer op de fles

De rechtbank heeft de afgelopen week twee faillissementen uitgesproken. Behalve een aannemersbedrijf is ook de eigenaar van een bouwbedrijf, dat eerder al op de fles was gegaan, persoonlijk failliet verklaard.
In Almelo ging een eenmans-aannemersbedrijf, dat luistert naar de naam AJT Aannemersbedrijf, failliet.
Het faillissement is volgens curator Robert Shenouda aangevraagd door een leverancier van bouwmaterialen. Er is nog weinig bekend over de hoogte van de schulden en de oorzaak waarom het bedrijf in de problemen is geraakt. "Ik kan nog weinig vertellen. Het faillissement is nog maar net vandaag uitgesproken en ik heb de bestuurder nog niet kunnen spreken. Hij was niet aanwezig bij het uitspreken van het faillissement en hij heeft zich nog niet bij mij gemeld. Ik hoop dat hij dat eerdaags alsnog doet."

Bouwondernemer failliet

Daarnaast werd het persoonlijk faillissement uitgesproken over de eigenaar van het bouwbedrijf Pruijn uit Almelo. Dit bedrijf werd eind 2021 failliet verklaard.
Het bouwbedrijf was onder meer door een geschil met een grote opdrachtgever in de problemen geraakt. Curator Erik Nijhoff had bij de directeur-bestuurder meermaals de boekhouding opgevraagd, maar heeft die volgens zijn laatste faillissementsverslag niet ontvangen, waarmee de ondernemer niet aan de wettelijke boekhoudplicht heeft voldaan. Daarop kwam hij tot de conclusie dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur.

Schuldeisers

Voor een curator kan dat reden zijn om een eigenaar van een bedrijf privé aansprakelijk te stellen voor het financieel tekort in het faillissement. Door het privéfaillissement heeft dat in de praktijk weinig zin.
Los van de schuld bij de fiscus van 6.500 euro hebben zich 19 schuldeisers van het bouwbedrijf bij de curator gemeld die een totale claim van bijna 3,2 ton hebben ingediend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.