Nieuws

Schapenhouders René en Everdien over hun schapensaladekaas: "Mag geen feta heten, maar het is het wel"

René en Everdien de Lange van Weerribben Schapenzuivel
René en Everdien de Lange van Weerribben Schapenzuivel © RTV Oost
Verslaggevers van RTV Oost waren vandaag in het kader van Zomer in Overijssel onder meer op de Wollig Landleven Fair in Steenwijk. En met een bezoek aan een schapenhouder in de Weerribben was het hoe dan ook een wollig dagje.
Op de Wollig Landleven Fair in Steenwijk stonden onder meer deelnemers van dagbesteding De Slinger in Steenwijk.
Bij hun kraam zijn allerlei zelfgemaakte spulletjes te koop, bijvoorbeeld waxinelichthouders. “Het is super leuk om te maken! Mensen zeggen dat ze het heel mooi vinden", zegt Michel.
dagbesteding De Slinger in Steenwijk is ook van de partij op de Wollig Landleven Fair
dagbesteding De Slinger in Steenwijk is ook van de partij op de Wollig Landleven Fair © RTV Oost
Ook begeleider Rianne is mee. "Het is echt een kraam van de deelnemers zelf geworden. In het begin stonden ze nog een beetje verlegen achter het kraampje, maar nu vertellen ze uit zichzelf allerlei dingen aan passanten. Dat is leuk om te zien.”

Geen feta, of toch wel?

René en Everdien de Lange van Weerribben Schapenzuivel zijn één van Nederlands grootste leveranciers van biologische schapenzuivel. “Wij verkopen uitsluitend biologische producten, die vooral te vinden zijn bij de gezondheidswinkel.”
De melk van de schapen proberen ze zo goed mogelijk te benutten. “We maken er zoveel mogelijk zuivelproducten van. Naast schapenyoghurt verkopen we bijvoorbeeld ook kaas of kwark. We verkopen ook feta, al moeten we dat officieel schapensaladekaas noemen omdat ‘feta’ niet zomaar gebruikt mag worden als naam. Maar als je schapensaladekaas koopt, koop je als het ware gewoon feta”, vertelt René
Het echtpaar heeft gisteren net alle schapen geschoren. En dat betekent dat ze ontzettend veel wol hebben nu. “Zákken vol met wol. Maar we kunnen het niet kwijt. Er is momenteel een overschot aan wol. Dus ik hoop dat er nog een grote afnemer is die toch wel zeker een vrachtwagen vol wol wil hebben.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.