Nieuws

Hoe verder met kanaaldrama Almelo-De Haandrik? Mona Keijzer presenteert bevindingen

Mona Keijzer, met op de achtergrond een van de verzakte woningen
Mona Keijzer, met op de achtergrond een van de verzakte woningen © ANP / beeldbewerking RTV Oost
Hoe moet het verder met de schade-afhandeling van de honderden verzakte huizen langs kanaal Almelo-De Haandrik? En misschien wel belangrijker: hoe krijgen de bewoners het vertrouwen terug in de provincie Overijssel? Op die vragen zocht oud-staatssecretaris Mona Keijzer de afgelopen maanden antwoord. Vanochtend presenteert ze haar bevindingen.
Een schaderegeling voor gedupeerde bewoners langs het kanaal Almelo-De Haandrik ligt er al een tijdje. De provincie heeft er 44 miljoen euro voor uitgetrokken. Maar de afwikkeling daarvan verloopt volgens de gedupeerden zeer moeizaam. Veel bewoners zeggen het vertrouwen in de provincie, die het kanaal liet uitbaggeren en daarmee verantwoordelijk is voor de schade, te hebben verloren.

Aanbevelingen

Om uit de impasse te komen, kreeg oud-staatssecretaris Mona Keijzer in april de opdracht om onderzoek te doen naar het 'kanaaldrama'. Op initiatief van BBB Overijssel werd Keijzer door de Staten aangesteld als 'onafhankelijk bemiddelaar'. Ze ging daarvoor in gesprek met een groot aantal omwonenden van het kanaal.
Keijzer is gevraagd om met specifieke aanbevelingen te komen hoe bewoners weer vertrouwen in de provincie kunnen krijgen. Ze komt tevens met een advies op welke manier de schades op korte termijn kunnen worden gecompenseerd.
Hoe zat het?
Kanaal Almelo-De Haandrik is tussen 2011 en 2016 uitgebaggerd, zodat ook grotere schepen er gebruik van kunnen maken. Zo’n 400 huishoudens kampen sinds die werkzaamheden met woningschade. Een aantal huizen raakte onbewoonbaar en meerdere huizen zijn gestut. Er ligt een schaderegeling, maar de afhandeling daarvan verloopt moeizaam.
De verwachtingen over het onderzoek van bemiddelaar Keijzer zijn hooggespannen. Gedupeerde bewoners langs het kanaal spraken eerder al hun vertrouwen uit in Keijzer, maar benadrukten ook dat ze vinden dat de onderste steen boven moet komen. Of Keijzer dat gelukt is in die paar maanden tijd, is de vraag.

Kritiek op Keijzer

Nog voordat de oud-staatssecretaris haar bevindingen heeft gepresenteerd, klinkt er ook kritiek op haar onderzoek. Zo vindt D66 Overijssel het wrang dat vandaag eerst de media en omwonenden worden geïnformeerd, en pas twee weken later de Provinciale Staten erop kunnen reageren.
"Als Staten horen we officieel pas op 13 september wat. Dat is raar", zegt D66-fractievoorzitter Renilde Huizenga. De partijen in de Staten waren in eerste instantie ook niet uitgenodigd voor de presentatie van vanochtend, maar na kritiek zijn ze alsnog welkom.
Keijzer en haar team kregen 300.000 euro van de provincie Overijssel om met aanbevelingen en oplossingen te komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.