Nieuws

Nieuw natuurprogramma Buitenkans over kwetsbare Overijsselse natuur

perogrammamakers natuurprogramma Buitenkans
perogrammamakers natuurprogramma Buitenkans © Marcus Ganzevles
Van de pootloze hazelworm op de stuwwal tot de vleesetende plant zonnedauw in het veen. Vanaf dinsdag neemt een ecoloog onze kwetsbare natuur onder de loep in het nieuwe natuurprogramma 'Buitenkans' van RTV Oost.
Verslaggeefster Jauke Boerdam en cameraman Marcus Ganzevles staan oog in oog met een likkende zandhagedis, worden door drie vliegende nachtzwaluwen van bovenaf bekeken en gaan op pad met een boswachter die kikkers oproept om met hem mee te kwaken. En ook de kijker doet mee aan deze serie. Prachtige beelden van bijzondere dieren, gemaakt door deze natuurliefhebbers zijn verwerkt in de uitzendingen.
promo buitenkans algemeen
In Buitenkans laten ecologen zien waar het slecht gaat, maar ook wat goed gaat in de natuur en hoe mooi onze groene provincie is. Daarbij zoomen ze vooral in op wat de natuur zelf vertelt. Want deze ecologen kunnen aan de hand van een plantje of een dier conclusies trekken over het leefgebied. Alle natuur is aan elkaar gekoppeld.

Unieke vlinder

In Overijssel leeft bijvoorbeeld een vlinder die nergens anders ter wereld nog te vinden is. De Grote vuurvlinder. Als deze het in de Weerribben, Wieden en de Rottige Meente niet overleeft, dan is deze fel oranje fladderaar letterlijk van de aardbodem verdwenen. De vlinder gebruikt maar één plant waar zij haar eitjes op legt. De waterzuring. Wanneer deze zogenaamde waardplant per ongeluk wordt weggemaaid, dan zal de vlinder letterlijk van de aardbodem verdwijnen.
En zo zijn er nog veel meer insecten, maar ook vogels en zoogdieren die dreigen te verdwijnen. Allemaal hebben ze een eigen menu, de één wat strenger dan de ander. Dus sterft één plant of dier uit, dan heeft het gevolgen voor de hele cyclus. Daarom is het behoud van verschillende soorten bij elkaar, oftewel biodiversiteit zo belangrijk. In Buitenkans vertellen de boswachters hoe die ecologische koppelingen werken en waarom de mens moet samenwerken om de natuur te behouden.
Buitenkans zie je vanaf dinsdag 5 september elke week om 17.10 uur op TV Oost. Het programma wordt dezelfde dag en op zondag meerdere keren herhaald. Online terugkijken kan op rtvoost.nl/buitenkans. Buitenkans wordt gemaakt in samenwerking met Staatsbosbeheer, Vereniging Natuurmonumenten, Landschap Overijssel en Natuur en Milieu Overijssel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.