Nieuws
Waterschap is schijtziek van vochtig toiletpapier: 'Plastic soep van de rioolwereld'

Condooms, tampons, blikjes drinken en maandverband. Zo'n 100.000 kilo afval vissen ze ieder jaar uit de rioolzuiveringsinstallatie in Zwolle. Zo'n 75 procent van dat afval bestaat uit vochtig toiletpapier en billendoekjes. Miljoenen doekjes, waardoor machines vastlopen en het waterschap flinke kosten maakt. Maar wiens schuld is dat?
Het fenomeen vochtig toiletpapier in het riool is niet nieuw. Sterker nog, al jaren kampen waterschappen met de gevolgen van die doekjes in het riool. Of het er al langzaam minder worden? "Nee, helaas niet", zegt Michiel van Twillert, teamleider bij Waterschap Drents Overijsselse Delta.
'Afbreekbare doekjes werken niet'
Waarom gooien mensen miljoenen vochtige doekjes - billendoekjes, hygiënedoekjes, maar ook vochtig toiletpapier - door het toilet het riool in? "Het begint bij bewustwording", zegt Van Twillert. "Maar het probleem begint al bij de verpakkingen van die doekjes."
Want een aantal fabrikanten maakt biologisch afbreekbaar vochtig toiletpapier. Een goed initiatief zou je denken, maar in de praktijk werkt het niet. Sterker nog, doordat op de verpakking staat: 'Doorspoelbaar', nemen de problemen bij de waterschappen alleen maar toe.
Waterschap is schijtziek van vochtig toiletpapier
"De reden dat het niet werkt, is simpel", legt Van Twillert uit. "Die doekjes breken pas na een tijdje af. Variërend van drie dagen tot een maand. Maar de weg van het toilet naar de zuivering is maar één tot twee dagen. Oftewel; als die doekjes hier in het filter komen, zijn ze nog intact. Wij moeten ze er vervolgens uitvissen en op laten halen door de afvalverwerker."
Een kleine aanpassing voor fabrikanten? "Zij zijn er niet zo happig op. Want ze hebben natuurlijk een commercieel belang."
Daarnaast zijn de hygiënedoekjes en baby billendoekjes überhaupt niet afbreekbaar. "Daar zit plastic in. Die zijn al helemaal niet gemaakt om door het toilet te spoelen."
Waarschuwing op verpakking
De plastic soep van de rioolwereld dus. Kosten? Zo'n 150.000 euro per jaar. "En dat zijn dan enkel de kosten voor het ontstoppen en schoonmaken van de zuivering en de gemalen. Dan hebben we het nog niet over de kosten voor de afvalstort en regulier onderhoud."

En dus moet er een oplossing komen. Van Twillert pleit voor nieuwe verpakkingen in supermarkten. "We willen dat er grote logo's op de verpakking komen te staan waarop staat dat je het product echt niet door mag spoelen. En het logo 'doorspoelbaar' moet niet op de verpakking staan van afbreekbare doekjes. Daarnaast hoop ik dat met alle aandacht voor dit probleem, mensen ook bewuster worden van de gevolgen."
'Probleem te klein voor politiek'
Maar waarom blijft dit probleem elk jaar bestaan? "Het probleem is voor de politiek niet groot genoeg", vervolgt Van Twillert. "Het speelt al jaren, maar we krijgen het niet beter."

Dat campagnes en media-aandacht het waterschap helpen, bleek eerder al. "In de winterperiodes hadden we altijd veel last van mensen die frituurvet in het riool goten na het bakken van bijvoorbeeld oliebollen. Daar is elk jaar veel aandacht voor en we merken dat het probleem kleiner is geworden. Dus ik heb er vertrouwen in dat het nu ook kan gaan helpen, als we het over de vochtige doekjes hebben."
Drie P's
Totdat het beter gaat, blijft Van Twillert alert op nieuwe problemen. "De diftar (meer betalen bij meer afval, red.) is in Zwolle begin dit jaar ingevoerd, dus we monitoren of we daardoor meer afval in het riool tegenkomen. Maar de resultaten daarvan laten nog wel even op zich wachten."
Bijzonder
In de rioolzuiveringsinstallatie in Zwolle komen ze met regelmaat bijzondere voorwerpen tegen. "Er was een periode dat we een aantal weken achter elkaar onderbroeken tegenkwamen. Tja, zeg dan waarom die in het riool gegooid worden? Zelfs een groot flacon met frituurvet zijn we een keer tegengekomen. Hoe krijg je die in het riool?!"
In de rioolzuiveringsinstallatie in Zwolle komen ze met regelmaat bijzondere voorwerpen tegen. "Er was een periode dat we een aantal weken achter elkaar onderbroeken tegenkwamen. Tja, zeg dan waarom die in het riool gegooid worden? Zelfs een groot flacon met frituurvet zijn we een keer tegengekomen. Hoe krijg je die in het riool?!"
Toch gaan er ook wel dingen beter. "Plastic bierbekertjes bijvoorbeeld! Die komen we bijna niet meer tegen. Dat komt omdat festivals nu ook veel met statiegeld werken. Je ziet dat statiegeld op kleine flesjes ook voor ons goed uitpakt."
En wat je nu wel in het toilet mag gooien? Dat is eigenlijk heel simpel. De drie P's: poep, plas en papier. En dan dus geen vochtig toiletpapier...