Nieuws

Failliete makelaar Appie B. voor rechter in FIOD-onderzoek naar belastingfraude

De failliete makelaar Albert B. in het kantoor waar hij juridisch gezien niets te zoeken had.
De failliete makelaar Albert B. in het kantoor waar hij juridisch gezien niets te zoeken had. © RTV Oost
De failliete makelaar Appie B. (59) moet zich later dit jaar voor de rechter verantwoorden voor belastingfraude. Het gaat hier om een langslepend FIOD-onderzoek, waarin zakenman B. en een collega-ondernemer ervan worden verdacht dat ze via hun bedrijven elkaar valse facturen zouden hebben toegestuurd.
De Bergentheimse zakenman dient zich maandagochtend 18 december te melden bij de rechtbank in Zwolle. Een woordvoerster van het Functioneel Parket - een onderdeel van justitie dat zich bezighoudt met vaak omvangrijkere en complexe fraudeonderzoeken - heeft dat desgevraagd bevestigd.
Albert B. werd in 2017 samen met zijn vermoedelijke handlanger uit Hardenberg door de FIOD aangehouden. Vervolgens is er de afgelopen jaren uitvoerig onderzoek gedaan, waarna de officier van justitie tot de conclusie kwam dat er sprake is van voldoende bewijslast om B. aan te klagen.

'Spookfacturen'

Het onderzoek spitste zich toe op fraude met omzetbelasting. Justitie verdenkt de twee zakenlieden ervan dat ze 'spookfacturen' in elkaar hebben gedraaid, waarbij is gesjoemeld met de bedragen op de nota's. Die facturen stuurden ze elkaar toe, waarna ze hogere bedragen aan omzetbelasting terugvroegen.
Behalve invallen in twee woningen werden er ook doorzoekingen gedaan bij vier bedrijven in Bergentheim, Hardenberg, Ede en Meppel.
RTV Oost schreef al eerder over de lotgevallen van de Bergentheimse zakenman Albert B., die in zijn woonplaats bekend staat als Appie.
De voormalig heftruckchauffeur werkte zich via een avondstudie op tot vastgoedondernemer. Aanvankelijk met veel succes, maar vanaf de mondiale kredietcrisis in 2008 gingen de zaken minder voorspoedig. Met name de laatste jaren ging het bergafwaarts. Alleen al sinds 2018 gingen er twintig van zijn bedrijven failliet.
De makelaar heeft de reputatie dat hij een talent heeft om leningen los te weken. Niet alleen onder zijn klanten en zakelijke relaties, maar ook bij leden van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, de geloofsgemeenschap waar B. zelf ook deel van uitmaakt. Ook binnen zijn eigen familie ging hij leningen aan.
Daarbij gaat het vaak om forse geldbedragen die in sommige gevallen in de tonnen lopen.
De problemen doen zich echter vooral voor wanneer B's bedrijven op de fles gaan, nog voordat hij kan terugbetalen. Schuldeisers blijven zodoende vaak met lege handen staan.

Veroordeeld tot terugbetalen

Onder de gedupeerden twee echtparen die jarenlang een bevriende relatie met B. hadden. Zij leenden Appie 3,3 ton als belegging voor een Frans vakantieproject. Toen ze dit geld maar niet terugkregen, sleepten ze hem voor de rechter. Maar enkele dagen voordat de rechter Appie B. veroordeelde om de geleende 3,3 ton terug te betalen, werd Bouwman Makelaardij failliet verklaard. Officieel was B.'s zoon eigenaar van deze makelaardij, maar de curator ontdekte dat het senior was die er zakelijk de scepter zwaaide.

Voetbalclub gedupeerd

Zoals RTV Oost berichtte, ligt B. inmiddels ook binnen de plaatselijke voetbalclub vv Bergentheim - de club van onder anderen Feyenoord-coach Arne Slot - onder vuur. Dit omdat hij als sponsor zijn betaalverplichtingen niet was nagekomen, waardoor de club voor duizenden euro's werd gedupeerd. De lokale voetbaltrots is het eigen cluppie van Appie; hij was er jaren talentvol keeper.
Appie B. houdt zich onvindbaar voor zijn schuldeisers en reageerde niet op telefoontjes en app-berichten van RTV Oost.
Om Appie B. echter de gelegenheid te bieden zijn kant van het verhaal te vertellen, zocht deze omroep hem recent op in een bedrijfsverzamelgebouw in Ommen. Dit kantoor werd echter officieel gehuurd door een failliete bv, waardoor B. er juridisch feitelijk niets had te zoeken. B. ontkende aanvankelijk dat het zijn kantoor was en dat hij er slechts te gast was. Toen bleek dat dit niet klopte, vluchtte hij het pand uit.

Aangifte oplichting

Los van het FIOD-onderzoek - waarvoor hij nu voor de rechter wordt gedaagd - hangt B. ook nog een strafrechtelijk onderzoek boven het hoofd. De twee gedupeerde echtparen, aan wie hij 3,3 ton moet betalen, hebben namelijk aangifte tegen hem gedaan wegens oplichting.
Bovendien vragen ze om een bestuursverbod tegen B. op te laten leggen zodat hij geen nieuw bedrijf meer kan beginnen. "Om zo de maatschappij tegen hem te beschermen. Deze man moet tot stoppen worden gedwongen", aldus hun advocaat Jelle Hollema.

Opvallende transactie

Daarnaast doen twee curatoren momenteel onderzoek naar de gang van zaken in de faillissementen van B.'s laatste bedrijven. Een van de curatoren stuitte in zijn onderzoek op een opvallende transactie. B. bleek namelijk de orderportefeuille van Bouwman Makelaardij vlak voor het bankroet te hebben doorverkocht aan een collega-makelaar. De curator onderzoekt nog of dit volgens de wettelijke richtlijnen is gebeurd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.