Nieuws

Aangifte asbestslachtoffers tegen Eternit uit Goor krijgt staartje: politie zoekt meer slachtoffers

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © ANP
De aangifte die asbestslachtoffers in 2019 deden tegen fabrikant Eternit uit Goor, krijgt een staartje. De politie roept vandaag andere slachtoffers op om zich te melden. Het gaat daarbij om mensen die mogelijk slachtoffer zijn geworden van blootstelling aan asbestvezels door het Goorse bedrijf met de vraag zich te melden.
In november 2019 werd aangifte gedaan door de Vereniging Comité Asbestslachtoffers (CAS) tegen fabrikant Eternit, nadat mensen overleden doordat ze vermoedelijk opzettelijk blootgesteld waren aan asbest. Ze willen dat de fabrikant wordt vervolgd voor doodslag of dood door schuld.

Onderzoeksteam

De politie meldt vandaag dat de zaak onderzocht wordt en dat het onderzoeksteam graag in contact wil komen met mensen die mogelijk ook slachtoffer zijn van Eternit in Goor, of hier informatie over hebben.
Het kan daarbij gaan om bijvoorbeeld mensen die zijn blootgesteld in de woonomgeving of mensen die met het product hebben gewerkt.

Negen mensen

De aangifte die in 2019 werd gedaan, heeft betrekking op negen mensen die tussen 1981 en 2020 zijn overleden aan mesothelioom, zo meldt de politie. Deze vorm van kanker wordt ook wel asbestkanker genoemd, omdat de meest voorkomende oorzaak contact met asbest is.
Eternit in Goor maakte asbesthoudende producten. De Vereniging Comité Asbestslachtoffers stelt dat het bedrijf al in 1960 op de hoogte was van de gevaren van blootstelling aan de asbestvezels en dat het ondanks alle onderzoeken naar de risico's doorging met de productie. Het gebruik van asbest in nieuwe producten is sinds 1993 verboden.
Dit is waarom er vaker asbestkanker in Overijssel voorkomt:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.