Nieuws

Stekker uit Zwolse festivals door nieuw cultuurbeleid: "Een stevige verarming van het culturele aanbod in de stad"

Stekker uit drie culturele festivals in Zwolle
Stekker uit drie culturele festivals in Zwolle © Zwolle Unlimited
Het nieuws dat artistiek leider Rob Bults de stekker uit Festival Tussenland, het Wereldberoemde Verhalenfestival en de Midwinter Spooktocht heeft getrokken is hard aangekomen in Zwolle. Door het nieuwe Zwolse cultuurbeleid is het financieel ondoenlijk om de festivals te blijven organiseren. Zo verliest de provinciehoofdstad in één klap drie culturele festivals. De telefoon van Bults staat roodgloeiend door alle steunbetuigingen: "Ik heb honderden reacties gehad de afgelopen dagen."
De coronapandemie en de gestegen prijzen hebben het organiseren van de festivals de afgelopen jaren al steeds moeilijker gemaakt, vertelt Bults. "We hebben vorig jaar enorm verlies gedraaid. Ik draag persoonlijk de financiële risico's. Dat kon ik vorig jaar nog dragen en ook dit jaar ging het net. Maar als je dan zo'n beleidswijziging van de gemeente krijgt..."

Nieuw cultuurbeleid

De belangrijkste wijzigingen van het cultuurbeleid van Zwolle is dat er maximaal 45.000 euro per evenement kan worden aangevraagd en dat één organisatie maximaal voor twee evenementen een subsidie aan mag vragen. "Als festivalplatform Zwolle Unlimited leggen wij juist met meerdere verschillende evenementen het jaar rond een web van cultuur over de stad Zwolle", aldus Bults. "De evenementen staan in elkaars verlengde en geven artiesten de mogelijkheid te groeien."
"Het evenementenbeleid betekent dat, wanneer wij drie of meer evenementen organiseren, we in het nieuwe beleid maar voor twee evenementen ondersteuning kunnen aanvragen. Of we moeten per evenement een aparte stichting oprichten, wat een onnodige administratieve en bestuurlijke rompslomp en hoge kosten met zich meebrengt."

'Ondersteuning is nodig'

Om alleen het Wereldberoemde Verhalenfestival of de Midwinter Spooktocht te organiseren is geen optie. "Dat is te veel werk wat te weinig oplevert. Tussenland alleen had gekund, maar niet op basis van het maximale bedrag dat ik volgens het beleid zou kunnen krijgen. Dan moet we de basiswaarden van het festival gaan veranderen: gratis toegankelijk, voor iedereen, breed georiënteerd. Het is geen commercieel festival en dus je hebt de ondersteuning gewoon nodig. 45.000 euro op een begroting van 300.000 tot 350.000 euro, dat is veel te weinig."
Monique Schuttenbeld, cultuurwethouder in Zwolle, zegt geschrokken te zijn van het besluit van Bults. "Het is zo ongelooflijk jammer dat deze festivals wegvallen voor de stad. Ik kan me heel goed het dilemma voorstellen waarin Rob Bults en de organisatie zitten en respecteer dan ook hun beslissing. Als gemeente vinden wij het belangrijk dat cultuurmakers aan de slag kunnen in de stad. Ik denk dat we als gemeente ook naar onze eigen rol moeten kijken en heel goed moeten luisteren naar wat hier speelt en wat nodig is voor de stad. Hoe heeft dit kunnen gebeuren en hoe gaan we hiermee om? Ik heb daarover gesproken met Rob Bults en ik wil komende weken daarover graag verder in gesprek. Vanuit het diepst van mijn hart: ik vind het heel zonde voor de stad.”
"Dit is een heel stevige verarming voor de cultuur in onze stad", zegt Bults over het verdwijnen van de festivals. "Voor de jonge makers, voor de mensen die meewerkten, voor de vrijwilligers. Ze wilden hiermee iets toevoegen aan de stad. Ook voor de bezoekers die niet de portemonnee hebben voor cultuur is dit een verarming. De financiële drempel die we in Nederland bijna voor alle cultuur hebben betekent in veel gevallen voor mensen met een beperkt budget: geen cultuur."
"Maar cultuurbeleving zorgt voor cultuurparticipatie, wat weer zorgt voor persoonlijke ontwikkeling, wat zorgt voor veerkracht en sociale cohesie en begrip voor elkaar, als burgers in deze maatschappij. Ik vind het onvoorstelbaar dat de gemeente niet de financiële consequentie neemt voor het toegankelijk houden van kunst en cultuur, en voor een veerkrachtige samenleving op lange termijn”

Heel duidelijk signaal

De bal ligt nu bij de gemeente wat Bults betreft. Wethouder Schuttenbeld wil graag met hem in gesprek en dat vindt hij prima. "Een gesprek is altijd goed. Als het niet meer is voor ons als organisatie, dan wel voor andere makers in de stad." Want dat het beleid negatieve gevolgen heeft voor het culturele aanbod van Zwolle, dat is volgens Bults wel duidelijk. "Ik heb de stekker eruit getrokken en dat lijkt me een heel duidelijk signaal."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.