Nieuws

Provincie wil aan de slag met rapport kanaal Almelo: "Herstel van vertrouwen heel belangrijk"

Keijzer presenteert aanbevelingen rond 'kanaaldrama' Overijssel
Keijzer presenteert aanbevelingen rond 'kanaaldrama' Overijssel © ANP
Het rapport van bemiddelaar Mona Keijzer over het kanaal Almelo-De Haandrik gaat niet verstoffen in een bureaulade. Dat belooft gedeputeerde Martijn Dadema, die namens de provincie Overijssel over het 'probleemkanaal' gaat. "We gaan er met een open blik in. Dit is een stap in de richting van het herstel van vertrouwen", zegt Dadema.
Mona Keijzer presenteerde vanochtend, in een bomvolle zaal met gedupeerde bewoners, haar rapport over de schadeafhandeling rondom kanaal Almelo-De Haandrik, waar honderden huizen zijn verzakt. Ze concludeerde onder meer dat de schaderegeling voor mensen die zijn getroffen door het drama "menselijker, makkelijker en milder" moet.
Keijzer zag de afgelopen maanden veel 'radeloze en verdrietige mensen', die het vertrouwen in de provincie volledig kwijt zijn. "Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, maar hier is het echt weggesneld", zegt ze.
"Wat nodig is, is dat mensen gaan zien dat er ook daadwerkelijk ruimhartig schade hersteld wordt. Dat kan een scharnierpunt zijn om ervoor te zorgen dat het vertrouwen ook uiteindelijk weer terugkomt. Maar dat is niet iets wat van vandaag op morgen zal gebeuren."
Alle reacties op het rapport:
Reacties op rapport kanaal Almelo-De Haandrik
Martijn Dadema, als nieuwe gedeputeerde verantwoordelijk voor de afhandeling van de schade, wil het nieuwe rapport 'goed en zorgvuldig bestuderen'. "Het is een gedegen rapport, er zit heel veel in. We gaan er met een open blik in, die is belangrijk in de weg naar het terugwinnen van vertrouwen. We gaan in overleg met Provinciale Staten over wat wijs is om te doen."

Problemen zijn niet weg

De problemen zullen daarmee niet van vandaag op morgen weg zijn, wil Dadema benadrukken. "We gaan kijken welke aanbevelingen we over kunnen nemen, waar we nuance zien, wat we allemaal kunnen doen en wat dat juridisch en financieel betekent. Dus we gaan echt dat gesprek de komende tijd voeren. Als het makkelijk was, dan was het allang opgelost."
Reactie gedupeerde bewoners
Stichting Kant nog Wal, die veel gedupeerde bewoners vertegenwoordigt, reageert positief op het rapport van Keijzer.

"We hebben het gevoel dat zij geluisterd heeft naar de bewoners, zowel op materiaal als immateriaal gebied", zegt voorzitter Harry Broekhuizen. "Je merkt dat er zo'n diepgeworteld wantrouwen bij de mensen zit. Er moet nog heel wat gebeuren, wil je dat wegnemen. We hopen dat Provinciale Staten de aanbevelingen overneemt en dat in sneltempo doet, want je ziet hoe de mensen hier weggaan."

De provincie heeft al 44 miljoen euro op de plank liggen om alle gedupeerde bewoners te compenseren. Met een 'menselijkere en ruimere' schaderegeling kan de schadeafhandeling de provincie meer geld gaan kosten, erkent bemiddelaar Keijzer.

Extra geld?

Maar is dat geld er wel? Gedeputeerde Dadema: "Op het moment dat het tot meer geld leidt, zullen we het gesprek met Provinciale Staten aan moeten gaan of zij dat extra geld beschikbaar willen stellen. Maar het feit dat Keijzer door Provinciale Staten is gevraagd om dit onderzoek te starten, laat wel zien dat zij willen dat er goede oplossingen komen."
Woensdag 13 september praten Mona Keijzer en de Provinciale Staten met elkaar over het rapport.
Bekijk onze explainer: wat ging er mis rond kanaal Almelo-De Haandrik?

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.