Nieuws

Europese Commissie overweegt wolf minder te beschermen

Europese Commissie denkt erover wolf minder strikt te beschermen
Europese Commissie denkt erover wolf minder strikt te beschermen © iStock / Getty Images Plus
De Europese Commissie denkt erover de wolf minder te gaan beschermen. Er komt een onderzoek of en waar het goed zou zijn om het aantal wolven te beperken om aanvallen op vee of zelfs mensen te voorkomen. Het afschieten van wolven is nu nog in haast alle gevallen verboden.
Het laatste vermoeden van schade door wolven in Overijssel zijn drie dode schapen in de buurt van Steenwijk. Het is nog niet zeker of de schapen door een wolf zijn gedood. Ze zijn aangemeld bij BIJ12 faunazaken en er komt een onderzoek.

Debat

Sinds de wolf zich de laatste jaren vaker laat zien in Nederland en andere Europese streken, is het dier middelpunt van een fel maatschappelijk debat. Boeren klagen dat hun vee niet langer veilig is. Natuurbeschermers zijn juist blij met de terugkeer van het inheemse roofdier dat eerder werd verjaagd.
Het Europees Parlement drong vorig najaar al aan op meer mogelijkheden om de opkomst van de wolf te beteugelen. Maar de Europese Commissie reageerde toen nog afwerend.
Dat lijkt nu te veranderen.

Von der Leyen

Wolvenroedels zijn in sommige delen van Europa "een echt gevaar geworden voor vee en potentieel ook voor mensen", zegt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. De commissie gaat zich daarom buigen over "een voorstel om de beschermingsstatus van de wolf in de EU waar dat gepast is te wijzigen", meldt zij. Het voorstel zal "waar nodig meer flexibiliteit invoeren in het licht van de evolutie van deze soort". Von der Leyen ondervond persoonlijk ook nadeel van de terugkeer van de wolf. Een van haar paarden werd doodgebeten, op een steenworp afstand van haar Duitse landhuis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.