Nieuws

Al 600 patiënten voor nieuwe huisartsenpraktijk Zwolle

Deze vier huisartsen openen een nieuwe praktijk in Zwolle
Deze vier huisartsen openen een nieuwe praktijk in Zwolle © Hanzehart
De nieuwe huisartsenpraktijk Hanze Hart in Zwolle telt op de eerste dag van de praktijk al ruim 600 nieuwe patiënten. De nieuwe huisartsen hopen dat de praktijk door kan groeien naar ruim 6000 patiënten. De praktijk maakt een goede start, maar daarmee is het tekort aan huisartsen in Zwolle nog niet opgelost.
Vier huisartsen zijn vandaag gestart met hun nieuwe praktijk Hanzehart. Die praktijk is nu nog gehuisvest in ziekenhuis Isala, maar over enkele maanden openen ze hun eigen praktijk aan de Dokter Stolteweg.
De problemen met huisartsen in de provinciehoofdstad zijn groot. Dat ziet ook Christine Rompa van het Zilveren Kruis: "In Zwolle staan behoorlijk wat mensen op de wachtlijst, bijvoorbeeld als ze verhuisd zijn naar de andere kant van de stad, of naar Zwolle zijn gekomen. Inschrijven bij een huisarts kan vaak niet meer."

'Schrijnende gevallen'

"Sinds we vorige week de inschrijving van nieuwe patiënten zijn gestart, hebben we al heel veel telefoontjes gehad. Vaak zijn het best schrijnende gevallen van mensen die echt een huisarts nodig hebben maar er geen kunnen krijgen", zegt de nieuwe dokter Van der Laan. "We zijn blij dat we nu iets kunnen betekenen voor deze mensen."
De nieuwe huisartsen hebben inmiddels twee tot zes jaar ervaring opgedaan in andere praktijken. Voor de vier betekent deze zogenoemde nul-praktijk een mooie kans. Want om als beginnende huisarts een praktijk over te nemen of om er zelf eentje op te starten, is veel geld nodig. "Net als nu begin met je veel en hoge kosten maar als je geen patiënten hebt, is er geen inkomen", vertelt huisarts Loman.
Met hulp van de gemeente, Medrie en de regionale huisartsenzorg hebben de vrouwen nu een vliegende start. Loman: "600 aanmeldingen is een heel mooi begin en uiteindelijk hopen we met z'n vieren ruim 6000 mensen te kunnen bijstaan."

Nieuwe inwoners

"Ik hecht eraan dat deze nieuwe praktijk iets meer is dan een druppel op de gloeiende plaat", zegt huisarts Van der Laan. "Het zijn wel een paar druppels, maar het lijdt geen twijfel dat we er in Zwolle nog lang niet zijn."
De huisarts refereert aan de nieuwbouw onder meer in de wijk Stadshagen. "Iedere dag komen er nieuwe inwoners bij en die willen ook graag zorg krijgen als dat nodig is. Dus er valt in Zwolle nog wel wat te winnen."

Nieuwbouwwijken

De nieuwe huisartsen roepen de gemeente op om meer rekening te houden met de aanwezigheid van huisartsen in nieuwbouwwijken. "Maar ook in de oudere wijken is het voor ons nu bijna onmogelijk om bijvoorbeeld een goede locatie te vinden. Huren is echt duur, dus om alleen al een plek te vinden om een nieuwe praktijk te beginnen, dat is niet makkelijk."
Haar collega Loman vult aan: "Uiteindelijk willen wij de huisarts zijn die altijd dicht bij en in de buurt is. Een huisarts in de buurt, daar valt nog wel wat te winnen."
In deze videoreportage stellen twee van de vier nieuwe Zwolse huisartsen zich voor:
Al 600 patiënten voor nieuwe huisartsenpraktijk in Zwolle

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.