Nieuws

Hengelose wethouder Hanneke Steen voor CDA in de race voor Tweede Kamer

Hanneke Steen gaat voor het Haagse pluche
Hanneke Steen gaat voor het Haagse pluche © Gemeente Hengelo
Wethouder Hanneke Steen (40) van de gemeente Hengelo gaat voor haar kansen in Den Haag. Ze staat op plek 9 van de conceptkandidatenlijst van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen in november dit jaar.
Door Franklin Veldhuis/1Twente
"Ik werd zaterdag gebeld met de vraag of ik bezwaar had tegen een plek hoog op de lijst", zegt ze over haar beslissing het wethouderschap eventueel te verruilen voor een zetel in de Tweede Kamer. “Ik heb natuurlijk niet voor niks ingestemd met deze hoge plek op de lijst. Als ik word gekozen, is dat de consequentie.”
Steen kreeg maar heel even bedenktijd om te kiezen voor een avontuur in de landelijke politiek. "Ik heb mijn gevoel gevolgd. Vanaf dat moment kwam ik in een achtbaan, maar ik geloof in het verhaal van het CDA en in de mensen."
De Hengelose wethouder schreef zelf mee aan het partijprogramma. "Ik heb daarbij met tal van mensen gesproken, waaronder lijsttrekker Henri Bontenbal. Dat waren pittige gesprekken, waarin iedereen werd uitgedaagd zich uit te spreken. Ik geloof wel in Bontenbal. In onze gesprekken was er in elk geval een goeie match", aldus de in Hengelo geboren en getogen Steen.

Voorkeursstemmen?

In de peilingen staat het CDA op 5 à 6 zetels. Daarmee zou ze het nu niet redden. Maar als Steen veel voorkeursstemmen krijgt, bestaat er wel een gerede kans dat ze een zetel in het Haagse krijgt. Ze geeft aan dat ze daarvoor geen persoonlijke campagne zal voeren.
"Om te beginnen heb ik daar als wethouder helemaal geen tijd voor. Kijk, ik zal straks natuurlijk met alle plezier het verhaal van het CDA vertellen, maar dat is omdat ik het een goed verhaal vind. Daarbij komt natuurlijk altijd een stukje persoonlijkheid aan bod, maar ik zal niet roepen 'dat mensen op mij moeten stemmen, omdat ik zo graag de Tweede Kamer in wil'. Ik ben in Hengelo namelijk nog lang niet klaar."
Mocht Steen in de Tweede Kamer komen, dan komt haar wethouderszetel vrij: "Voor zover ik me er nu in verdiept heb, mag je die functies niet combineren, als dat überhaupt al zou kunnen."

Hoe verder?

De selectiecommissie onder leiding van Ank Bijleveld en Joris Steenkamp heeft de advieslijst opgesteld. Deze lijst is in de verenigingsraad van 2 september vastgesteld. In het proces rond de vaststelling van de kandidatenlijst zijn de gemeentelijke afdelingen nu aan zet. Tussen 4 en 14 september houden zij hun algemene ledenvergaderingen, waar de advieslijst in stemming wordt gebracht. De definitieve kandidatenlijst wordt vastgesteld op het verkiezingscongres op 23 september in Den Bosch.
Op de voorlopige kandidatenlijst staan naast Steen nog drie Overijsselse politici. Hilde Palland (43) uit Kampen staat op zes, zij is al Tweede Kamerlid. Mart van Lagen (28) is raadslid in Enschede, hij staat op plek 29 en Laura van de Giessen (28), gemeenteraadslid in Zwolle, is door de selectiecommissie op plek 48 gezet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.