Nieuws

Niet over graf regeren: Tweede Kamer wil financieel korten van de ouderenzorg niet behandelen

Korting op ouderenzorg waarschijnlijk controversieel verklaard
Korting op ouderenzorg waarschijnlijk controversieel verklaard © GettyImages
De kans is groot dat de plannen om de ouderenzorg financieel te korten niet meer worden behandeld door het demissionair kabinet. De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil dat de plannen controversieel worden verklaard, omdat de maatregelen zo vergaand zijn dat het kabinet en de Tweede Kamer wat dat betreft niet over hun graf heen moeten regeren. Gisteren demonstreerden honderden mensen uit de ouderenzorg in de drie Noordelijke provincies tegen de plannen van demissionair minister Helder. Ook Overijsselse organisaties vinden dat de zorg anders georganiseerd moet worden.
De demissionair minister van Langdurige Zorg kondigde eerder dit jaar een korting van zo'n 700 miljoen euro aan voor de ouderenzorg. Om de ouderenzorg toekomstbestendig te maken moet er een omslag komen zegt ze. Ouderen moeten zich langer thuis redden en zich daar ook op voorbereiden. En om het aantal verpleeghuisbedden in Nederland - 130.000 in totaal - te kunnen handhaven moet de zorg anders georganiseerd worden. Want er is sprake van personeelstekort, wachtlijsten die steeds langer worden, woningtekorten en veel bureaucratische rompslomp.
Dat de zorg anders georganiseerd moet worden, daar zijn de zorgorganisaties het over eens. Ook de Overijsselse organisaties hebben die handschoen opgepakt. "Als we in de zorg hetzelfde blijven doen als nu, gaan we vastlopen", zegt een woordvoerder van Carintreggeland namens de 11 VVT-organisaties in Twente. (VVT staat voor Verpleeg- en Verzorgingstehuizen en Thuiszorg, red.) "Dan wordt de zorg onbetaalbaar. We zullen allemaal in beweging moeten komen om de ouderenzorg toekomstbestendig te maken."

'Transitie vraagt om investering'

Ook bij IJsselheem, actief in Zwolle, Kampen en Zwartewaterland, delen ze die mening. "Ook wij zijn ermee aan het werk. Alleen: transitie vraagt wel om investering." Vooral het moment dat Helder de korting wil laten ingaan - 1 januari 2024 - is problematisch. "Er is meer tijd en meer ruimte nodig om die transitie voor elkaar te krijgen."
Er is nu bij veel zorgorganisaties al sprake van financiële tekorten, blijkt uit een analyse van jaarverslagen van 789 zorginstellingen door accountant BDO. Verwacht wordt dat de komende jaren een flink aantal zorgorganisaties failliet zal gaan. Als de plannen om de ouderenzorg te korten doorgaan, zullen noodlijdende organisaties zeer waarschijnlijk zorgpersoneel moeten ontslaan om zo te bezuinigen.

Tijd, middelen, vertrouwen

"We vragen daarom het Zorgkantoor Menzis en de overheid om een langzamere financiële afbouw gezien de stijging van kosten", aldus Carintreggeland. "We vragen hen tijd, middelen en vertrouwen zodat wij de veranderingen samen met alle betrokkenen verder kunnen gaan oppakken."
Met het waarschijnlijk controversieel verklaren van de kortingsplannen door de Tweede Kamer - volgende week wordt duidelijk of het daadwerkelijk gaat gebeuren - komt er meer tijd om het transitieproces goed te laten verlopen. De plannen zullen waarschijnlijk op z'n vroegst volgend jaar weer op de agenda komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.